https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slune-narozene-v-sobotu-v-zoo-ostrava-je-samecek-pije-mleko
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slůně narozené v sobotu v Zoo Ostrava je sameček, pije mléko

10.7.2017 08:20 | OSTRAVA (ČTK)
Sameček je čtvrtým slůnětem narozeným v ostravské zahradě, odchovat se dosud podařilo jen samičku Rashmi, kterou v roce 2011 přivedla na svět slonice Johti. Na prohlídku sloního pavilonu si návštěvníci budou muset počkat. Kvůli maximálnímu klidu pro samici i mládě zůstane pavilon uzavřen.
Sameček je čtvrtým slůnětem narozeným v ostravské zahradě, odchovat se dosud podařilo jen samičku Rashmi, kterou v roce 2011 přivedla na svět slonice Johti. Na prohlídku sloního pavilonu si návštěvníci budou muset počkat. Kvůli maximálnímu klidu pro samici i mládě zůstane pavilon uzavřen.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | O. Matěj / ZOO Ostrava
Slůně, které se v sobotu narodilo v ostravské zoologické zahradě samici Vishesh, je sameček. Mládě už začalo sát mateřské mléko a samice o něj i nadále bez problémů pečuje, řekla včera mluvčí zahrady Šárka Nováková.
 

Právě skutečnost, že se mládě přisálo a pije mateřské mléko, je velmi důležitá. Sloní sameček je totiž už třetím mládětem slonice Vishesh, ale u předchozích dvou mláďat se vždy vyskytly problémy. Svého prvního potomka přivedla slonice na svět v březnu 2011, šlo o vůbec první slůně narozené v Česku. Vishesh ale byla nezkušená, vůči mláděti byla agresivní a nechtěla o něj pečovat. Sameček nakonec v květnu uhynul na celkovou sepsi a selhání oběhového systému.

V únoru 2014 pak Vishesh porodila samičku, později pojmenovanou Sumitra. Mládě se ale nedokázalo přisát a i přes veškerou snahu ošetřovatelů nepilo mateřské mléko. To je přitom pro sloní mláďata velmi důležité. Podle dostupných informací totiž dosud nebyl zaznamenán případ, kdy by se slůně, které v dostatečném množství nepilo mateřské mléko, dožilo dospělosti.

Přestože samička dobře prospívala a Vishesh o ni pečovala, náhle uhynula ve věku necelých dvou let počátkem loňského roku. Příčinou úmrtí sloní samice byl tehdy herpes virus, který je jednou z nejnebezpečnějších nemocí. Je způsoben komplexem herpes virů a neexistuje na něj žádná funkční vakcína. Pro slony indické a v menší míře i slony africké je často smrtelný. Nemocí trpí hlavně mladá zvířata do sedmi let nebo sloni oslabení stresem či jinou nemocí. Nejvíce onemocnění postihuje právě zvířata, která se nedostala k mateřskému mléku a musela být odchována pomocí umělé výživy. Ohrožuje i další slůňata, a to v době, kdy přestanou přijímat mateřské mléko.

Mládě přišlo na svět po zhruba osmihodinovém porodu okolo sobotních 11:00. Samice byla březí 662 dnů a porod byl bez komplikací, mládě se záhy postavilo na nohy.

Sameček je čtvrtým slůnětem narozeným v ostravské zahradě, odchovat se dosud podařilo jen samičku Rashmi, kterou v roce 2011 přivedla na svět slonice Johti. Sloni jsou pro návštěvníky ostravské zoo atraktivními zvířaty, na prohlídku sloního pavilonu si však budou muset počkat. Kvůli maximálnímu klidu pro samici i mládě zůstane pavilon uzavřen, o dalším postupu by ošetřovatelé mohli rozhodnout v týdnu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Martina Helánová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist