https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slunecni-skola-v-kargyaku-slavi-10ti-lete-vyroci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sluneční škola v Kargyaku slaví 10 leté výročí

15.9.2018 00:35 | PRAHA (Ekolist.cz)
21. září 2018 uběhne 10 let od otevření Sluneční školy v himalájském Kargyaku - jednom z posledních míst, kde ve výšce 4200 m přežívá původní tibetská kultura.
21. září 2018 uběhne 10 let od otevření Sluneční školy v himalájském Kargyaku - jednom z posledních míst, kde ve výšce 4200 m přežívá původní tibetská kultura.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Surya
21. září uběhne 10 let od otevření Sluneční školy v himalájském Kargyaku - jednom z posledních míst, kde ve výšce 4200 m přežívá původní tibetská kultura. Před otevřením školy umělo v malé vesnici s 200 obyvateli trochu číst zhruba 10 lidí a děti musely být za vzděláním posílány na internátní školy do vzdálených měst. Dnes má Sluneční škola své absolventy a díky projektu se podařilo zastavit vysidlovaní vesnice. Informuje o tom Jan Tilinger, autor projektu a zakladatel sdružení Surya.
 

Surya, která školu podporuje, kromě výuky běžných školních předmětů, učí obyvatele i hygienickým návykům, první pomoci, podporuje obnovu tradičních řemesel, nebo pomáhá se zalesněním oblasti. Dobrovolníci ze Surye vesničanům ale ukázali i to, jak pěstovat zeleninu ve skleníku v zimních měsících. To vše bez jediné dotace od EU nebo od české vlády. "Projekt financují dárci, kteří chápou a dokáží ocenit jeho jedinečné poslání," říká Jan Tilinger.

Surya se v místních snaží také posílit povědomí o unikátnosti místní kultury. "Dalším posláním projektu je zachovat život v zapadlých oblastech světa a zabránit tak zbytečné migraci," vysvětluje Tilinger. Indická vláda plánuje přes celou oblast vést tzv. transhimalájskou dálnici. Obyvatelé doposud izolovaného Kargyaku dostávají díky vzdělání i možnost důstojně obstát v novém světě, který s sebou stavba transhimálajské silnice nevyhnutelně přinese.

Sluneční škola je projektována jako zero carbon dům. Díky využití slunečního záření lze školu vytápět i v zimních měsících na 17 °C. Výuka může probíhat celoročně a prázdniny se mohou částečně přesunout na letní měsíce, kdy většina obyvatel sklízí pole.

Dnes už je Sluneční škola v Kargyaku známá po celém světě a stala se inspirací pro okolní vesnice, ve kterých také vyrostly nové školy podobné konstrukce. Jan Tilinger tak naplnil svou původní ideu - vytvořit ukázkový model stavby pro širší využití i v okolních vesnicích. O jeho práci má zájem řada evropských univerzit. Na přednáškách ukazuje, jak mohou rozvojové projekty efektivně fungovat s ohledem na tradice a životní i přírodní podmínky místních obyvatel.

Konečným cílem projektu Sluneční školy je, aby byla schopná fungovat nezávisle na sdružení. "Chceme místní naučit, aby se dokázali o provoz i technické zázemí školy starat sami a jednoho dne s organizací přestřihli pomyslnou pupeční šňůru," říká Tilinger. Surya pak bude moci pomáhat zase jinde. Už teď jsou v plánu další projekty v rozvojových oblastech.

10 leté výročí Sluneční školy v Kargyaku podpoří koncerty Ivy Bittové a tibetského hudebníka Ančuka, který českému publiku představí hru na dranyen - tibetskou kytaru. Dvojice koncertů s názvem Iva Tibettová proběhnou 21. 11. v Brně a 22. 11. v Praze. Výtěžek ze vstupného a dražby na koncertech pomůže jak sdružení Surya, tak druhé české himálajské škole Brontosaurů v Himálajích.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist