https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sme-nedohoda-s-cezem-se-na-cenach-elektriny-neprojevi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

SME: Nedohoda s ČEZem se na cenách elektřiny neprojeví

11.10.2001 12:14 | OSTRAVA (ČIA)
Severomoravská energetika (SME) garantuje svým zákazníků, že ceny elektřiny nebudou příští rok negativně ovlivněny nedohodou o nákupu elektřiny od společnosti ČEZ. SME je jediným distributorem, kterému se nepodařilo s energetickým gigantem uzavřít smlouvu na prodej levné energie pro příští rok. Podle vyjádření mluvčí SME Sylvy Vidlákové je chyba na straně ČEZu.
 

Elektrárenský monopolu nabídl svůj nový produkt, tzv. žlutou elektřinu v ceně 73 halířů za kWh, přednostně všem dosavadním distributorům proudu. "Všechny tyto firmy kromě SME tuto nabídku využily," uvedl mluvčí ČEZu Ladislav Kříž. Podle něj bylo termínem pro závazné potvrzení zájmu datum 10. září. Naopak SME trvá na tom, že v nabídce bylo jako předpoklad potvrzení smluvního vztahu uvedeno 14. září.

Poté, co 12. září dozorčí rada SME neodsouhlasila kupní smlouvu a pověřila svého zástupce k jednání s ČEZem, vyšel následujícího dne v novinách inzerát ČEZu, vyhlašující výběrové řízení na neprodanou elektřinu v množství 2,5 TWh.

"14. září byla kupní smlouva v objemu 2,5 TWh a ceně 734 korun za MWh jednostranně podepsána generálním ředitelem SME, podepsána a protokolárně odevzdána na hlavní správě ČEZu před 22. hodinou," tvrdí Vidláková. "Tímto byl zároveň dodržen termín 14. 9. 2001, ale firma ČEZ mezitím uvedené množství elektřiny postoupila do aukce."

SME se následně ještě tohoto výběrového řízení účastnila, ovšem se svou nabídkou neuspěla. "Pokud nedojde k dohodě v oblasti tzv. žluté energie, získá SME tuto energii jiným způsobem, např. možným vypsáním výběrového řízení na dodavatele," uzavřela Vidláková.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist