https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sme-smlouva-s-cez-neni-uzavrena
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

SME: Smlouva s ČEZ není uzavřená

7.10.2001 15:04 | OSTRAVA (ČIA)
Do dnešního dne nemá výhradní distributor elektrické energie pro milion obyvatel Moravskoslezského kraje, Severomoravská energetika, a. s., (SME) podepsanou smlouvu o dodávkách se společností ČEZ. SME navíc nebyla podle čtvrteční zprávy ČEZ ani mezi zájemci o výběrové řízení na dodávky elektrické energie ze strany této společnosti. SME tvrdí, že vina je na straně ČEZu, který prý nedal energetice čas na podepsání smlouvy. Informoval o tom generální ředitel SME Tomáš Hüner.
 

"Návrh na uzavření smlouvy o dodávce elektrické energie jsme obdrželi v pátek 31. srpna 2001. Dle této smlouvy měla SME nakoupit elektřinu v objemu 2738 GWh v pásmu základního zatížení za cenu 734 Kč/MWh, což představuje asi 43 procent nasmlouvaného odběru pro letošní rok a finanční objem v hodnotě téměř dvou miliard korun. Závazné stanovisko k bezvýhradné akceptaci mělo být sděleno ČEZ do 10. září 2001. Vedení SME tak mělo pouze pět pracovních dnů k projednání v orgánech společnosti a rozhodnutí o podání závazné nabídky s vazbou na podepsání kupní smlouvy. V nabídce bylo dále uvedeno, že předpokladem potvrzení smluvního vztahu je podpis smlouvy ze strany SME do 14. září," informoval Hüner s tím, že se tak skutečně i přes krátkou dobu nakonec stalo.

Vedení ČEZu však podle Hünera nečekalo a balík určený pro severní Moravu dalo do veřejné aukce, která se měla konat v Kladně. O tři dny později dostala SME nepodepsanou smlouvu zpět. "Následně proběhlo z mého popudu jednání obou generálních ředitelů, na kterém jsem byl informován, že jediným řešením je aktivní účast SME ve výběrovém řízení v Kladně. Podali jsme tedy přihlášku, dne 4. října 2001 ale ČEZ vydala tiskovou zprávu o uzavření výběrového řízení, z níž vyplývá, že SME není mezi vybranými zájemci," upřesnil Hüner.

Pokud nakonec nedojde mezi oběma podniky k dohodě, bude SME nucena energii získat jiným způsobem, například možným vypsáním výběrového řízení na dodavatele energie. Případnou finanční ztrátu pak pokryje zřejmě zákazník.

Loni byla společnost ČEZ s 69,34 procenta dodané elektrické energie dominantním dodavatelem SME, dalšími významnými dodavateli jsou zejména Moravskoslezská teplárenská a Teplárny Karviná, které společně pokryly necelou pětinu spotřeby.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist