https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/smh-ekologicke-zemedelstvi-pomuze-v-boji-proti-hladu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

SMH: Ekologické zemědělství pomůže v boji proti hladu

10.5.2007 02:00 | PRAHA/SYDNEY (EcoMonitor)
Biopotraviny byly dlouho vnímány jako luxusní zboží pro bohaté lidi. Podle toho, co zaznělo na konferenci OSN, by však ekologicky pěstované potraviny mohly pomoci v boji proti hladu a zároveň by mohly ochránit životní prostředí, píše Sydney Morning Herald.
 

Kdyby bylo dnešní průmyslové zemědělství, které používá umělá hnojiva a chemické postřiky, zcela nahrazeno zemědělstvím ekologickým, propadly by se výnosy na pouhou polovinu. To je také důvod, proč se o biozemědělství nikdy neuvažovalo při debatě o řešení problémů s nedostatkem potravin. Podle dánských vědců by však převedení poloviny zemědělské plochy v Evropě a Severní Americe na ekologický způsob obdělávání nemělo žádný negativní vliv na vývoz potravin do oblastí, jako je subsaharská Afrika, píše Sydney Morning Herald.

Zatímco celková produkce potravin by výrazně poklesla, u zemědělských plodin by byl propad menší, než se předpokládalo. Nárůst cen potravin na celém světě by na druhé straně provázelo zlepšení kvality půdy a životního prostředí. A stejná sázka na biozemědělství v subsaharské Africe by pomohla lépe pokrýt potravinové nároky místních obyvatel. A to především proto, že by se snížilo množství potravin, které se musejí dovážet, prohlásil Niels Halberg z dánského Centra pro výzkum organického zemědělství a potravin na konferenci OSN věnované ekologickému zemědělství. Zemědělci, kteří se vrátí k tradičnímu způsobu pěstování, nebudou utrácet za umělá hnojiva a chemikálie a mohou vypěstovat různorodější plodiny. Navíc bude jejich produkce v biokvalitě, takže mohou odprodat jakékoli přebytky. A dokud budou biopotraviny drahé, jako jsou dnes, tak na tom vydělají dost peněz, napsal Sydney Morning Herald.

Podle Alexandera Muellera z Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) lze očekávat, že počet hladovějících lidí v subsaharské Africe v budoucnu poroste. Důvodem jsou změny klimatu. Podle Muellera by „sázka na biozemědělství mohla být tou správnou“. Další představitelka FAO Nadia El-Hage Scialabba prohlásila, že podle odborníků by biozemědělství dokázalo uživit celou dnešní populaci. Podle studie Michiganské univerzity by celosvětový přechod k organickému zemědělství znamenal, že pro každého obyvatele by bylo k dispozici nejméně 2 641 kilokalorií na den (což je méně než současná produkce, ta dosahuje 2786 kilokalorií/den) a nejvíce 4 381 kilokalorií na den. „Tyto výzkumy ukazují, že biozemědělství dokáže pokrýt celosvětovou poptávku po potravinách, a to bez škodlivých dopadů na životní prostředí,“ prohlásila na konferenci Nadia El-Hage Scialabba. Podle ní se biozemědělství provozuje již ve 120 zemích světa a za poslední rok dosáhlo obratu 40 miliard amerických dolarů.

Podle článku The Sydney Morning Herald 06. 05. 2007.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist