https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/smh-v-australii-rostly-emise-skoro-dvakrat-vice-nez-ve-svete
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

SMH: V Austrálii rostly emise skoro dvakrát více než ve světě

24.5.2007 02:00 | PRAHA/SYDNEY (EcoMonitor)
V posledních pětadvaceti letech rostly emise oxidu uhličitého v Austrálii téměř dvakrát více než ve zbytku světa, ukazují data Výzkumné organizace pro průmysl a vědu Commonwealthu (CSIRO). Země také pálí velmi mnoho fosilních paliv, ale úroveň získané energie i peněz je velmi nízká, píše deník Sydney Morning Herald.
 

Michael Raupach z odboru pro výzkum moře a ovzduší organizace CSIRO prohlásil, že je potřeba významně snížit emise skleníkových plynů a zvýšit energetickou účinnost. Podle Raupacha je Austrálie v těchto dvou kritériích „spíše rozvojovou než rozvinutou zemí“. V Austrálii žije pouze 0,32 % světové populace, ale obyvatelé zároveň produkují 1,43 % světových emisí skleníkových plynů. To znamená, že znečištění na osobu je v zemi 4,5 vyšší než průměr na obyvatele planety, tedy jen o něco nižší, než je znečištění v USA.

Objem emisí se v Austrálii podle dat CSIRO zvyšoval mnohem rychleji než v ostatních bohatých státech, od počátku osmdesátých let minulého století vykazuje dvojnásobné tempo růstu oproti USA a Japonsku, ve srovnání s Evropou zde rostly emise dokonce pětkrát rychleji. Ostatní vyspělé země také mnohem lépe vyrábějí energii z fosilních paliv, ve srovnání s USA, Evropou a Japonskem spálí v Austrálii o 25-30 % více paliva na stejnou jednotku energie. Podobné je to i s ekonomickými ukazateli - na jeden dolar zisku se zde spálí dvojnásobek než v Evropě nebo v Japonsku a o 25 % více než je celosvětový průměr, píše Sydney Morning Herald.

Mezinárodní studie také varuje, že klimatické změny by mohly být ještě horší, než jak je popisuje nejhorší verze scénáře představená v rámci letošní zprávy Mezivládního panelu o změnách klimatu (IPCC). Studie, jejímž hlavním autorem je Michael Raupach, ukazuje, že tempo růstu emisí oxidu uhličitého vzrostlo od roku 1990 téměř třikrát, z původního 1,1 % ročně na 3,1 % v posledních letech. V roce 2005 bylo do atmosféry vypuštěno téměř 8 miliard tun CO2, zatímco v roce 1995 to bylo 6 miliard. Chris Field z amerického Carnegie Institution tvrdí, že od roku 2000 rostou emise rychleji, než uvádí nejkatastrofičtější verze scénáře IPCC. „Nevidíme, že by se dařilo zvládat růst emisí skleníkových plynů, a to jak v rozvinutých, tak v rozvojových zemích,“ upozorňuje Field, další z autorů studie.

Podle ní jsou Evropa a Spojené státy zodpovědné za více než 50 % emisí, které lidstvo od počátku průmyslové revoluce vypustilo, zatímco Čína může za méně než 8 %. Padesát nejchudších zemí světa vyprodukovalo za posledních dvě stě let dohromady pouze 0,5 % emisí. Ačkoli čínský příspěvek ke změnám klimatu neustále narůstá, pořád je ještě nižší než celosvětový průměr. „Každý Australan nebo Američan přispívá každý rok v průměru více než pěti tunami emisí, zatímco na obyvatele Číny připadá jedna tuna ročně,“ řekl Michael Raupach.

Podle článku Deborah Smithové v Sydney Morning Herald 22. 5. 2007


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist