https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/smisene-lesy-nahradi-v-jizerskych-horach-smrkove-monokultury
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Smíšené lesy nahradí v Jizerských horách smrkové monokultury

15.3.2002 12:12 | LIBEREC (ČIA)
Smrkové monokultury v Jizerských horách nahradí státní podnik Lesy ČR postupně lesy smíšenými. ČIA to dnes potvrdil oblastní inspektor společnosti Lesy ČR Pavel Malina s tím, že změna skladby jizerskohorských lesů si vyžádá milionové investice.
 

Importovaný smrk pichlavý, který lesníci vysázeli v 90. letech na několika tisících hektarech, postupně podle Maliny nahradí původní dřeviny - jeřáb, břízu, javor klen, buk a smrk ztepilý. „Pichlavý smrk splnil svou roli. Zabránil splavení půdy a vytvořil příznivé mikroklima. Byla jediná dřevina, která se po kalamitách způsobených imisemi v sedmdesátých letech na vzniklých holinách udržela. Teď ho ale začneme z hor vytěsňovat," uvedl Malina.

Výsadba smrku pichlavého se stříbrným jehličím stála Lesy ČR asi 1,5 milionu korun. Změna skladby lesa bude podle Maliny finančně náročnější. Navíc nově osázené plochy nebudou v nejbližších desetiletích přinášet hospodářský zisk.

Lesy ČR hospodaří v Libereckém kraji na zhruba 87 tisících hektarech státní půdy a vykonávají správní dozor nad dalšími 14,5 tisíce hektarů soukromých lesů. V loňském roce zde hospodařily se ztrátou 34 milionů korun. V celé ČR hospodaří Lesy ČR na pozemcích o výměře 1,4 milionu hektarů lesa a zaměstnávají 3748 pracovníků. Hodnota spravovaného majetku převyšuje 400 miliard korun. Loni hospodařil podnik se ziskem 566 milionů korun.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist