https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/smog-ma-podle-studie-vliv-na-poznavaci-schopnosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Smog má podle studie vliv na poznávací schopnosti

29.8.2018 00:15 | WASHINGTON/PEKING (ČTK)
Na snímku Peking za čistého ovzduší a během smogové situace.
Na snímku Peking za čistého ovzduší a během smogové situace.
Pokud je někdo vystaven dlouhodobě smogu, může si přivodit zhoršení poznávacích schopností. Vyplývá to ze studie, na níž se podíleli vědci z USA a Číny a při níž se po čtyři roky sledovaly matematické a slovní výkony 20.000 lidí. Vědci se domnívají, že negativní vliv nekvalitního ovzduší se zvyšuje s věkem a projevuje se nejvíce u mužů s nižším vzděláním.
 

Studie zveřejněná v časopise americké akademie věd (PNAS) se zaměřila na měření oxidu siřičitého, oxidu dusičitého a prachových částic s průměrem do deseti mikrometrů v prostředí, kde žili účastníci studie. Není ale jasné, která z těchto tří škodlivin měla na výsledek studie největší vliv. Stranou zůstaly hodnoty oxidu uhelnatého, ozonu a větších prachových částic.

Autoři se podle serveru BBC domnívají, že výsledek má široký dopad, jelikož více než 80 procent lidí žijících ve městech po celém světě je vystaveno nezdravému ovzduší. Světová zdravotnická organizace (WHO) hovoří o neviditelném zabijákovi, který ročně připraví předčasně o život odhadem sedm milionů lidí.

"Přinášíme důkaz, že vliv smogu na verbální testy je patrnější s věkem, a to zejména u mužů s nižším vzděláním," tvrdí studie. Smog podle ní zvyšuje také pravděpodobnost výskytu degenerativního onemocnění, jako je Alzheimerova choroba a další formy demence.

Použitý vzorek umožnil zjistit dopady znečištění vzduchu na lidi s jejich přibývajícím věkem. Výsledky popisující vliv během životního běhu jsou zcela nové, řekl jeden z autorů studie Xi Chen z Yaleovy univerzity. Už v minulosti se prováděly studie vlivu smogu na člověka a prokázal se škodlivý vliv na poznávací schopnosti studentů.

Nové testování bylo provedeno v letech 2010 až 2014 u osob starších deseti let. Kognitivní schopnosti se měřily na základě 24 standardizovaných matematických úkolů a 34 slovních poznávacích úloh.

"Tato nejnovější studie se shoduje s předchozími výzkumy. Nového je na ní ale to, že se zaměřuje na situaci v Číně a na fakt, že ve srovnání s předešlými studiemi je velmi podrobná. Nové je i to, že rozlišuje podle pohlaví a podle věku," sdělil Derrick Ho z hongkongské technické univerzity. Zaměřil se přitom na extrémní podmínky jako je smog a jejich vliv na zdraví.

Ze statistik vyplývá, že smog předloni ve světě zabil 4,2 milionu lidí a že kvůli znečištěnému ovzduší každoročně umírá předčasně sedm milionů lidí. Kolem 91 procent světové populace žije v prostředí, kde škodliviny převyšují normy doporučené WHO. Mezi dvaceti nejvíce znečištěnými městy je 14 indických, přičemž na prvním místě seznamu je Kánpur. Znečištěný vzduch dýchá ve světě devět z deseti lidí.

Studie v závěru konstatuje, že zjištění o škodlivém vlivu znečištěného ovzduší na kognitivní schopnosti, zejména pak na mozek stárnoucí populace, naznačuje, že smog může mít na společnost mnohem větší vliv, než se dosud myslelo. Xi Chen z Yaleovy univerzity upozornil, že u starších lidí - ve studii u těch nad 55 let - je vliv škodlivin obtížné zmírnit. Jde totiž o účinky, které se kumulují s věkem.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist