https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/smog-se-bude-opakovat-pokud-vlada-nezlepsi-zakony-tvrdi-ochranci-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Smog se bude opakovat, pokud vláda nezlepší zákony, tvrdí ochránci přírody

25.1.2017 13:19 | PRAHA (ČTK)
Ochránci přírody mimo jiné navrhují, aby se posílila povinnost obcí a měst regulovat smog, například usměrněním topení uhlím nebo automobilového provozu.
Ochránci přírody mimo jiné navrhují, aby se posílila povinnost obcí a měst regulovat smog, například usměrněním topení uhlím nebo automobilového provozu.
Smogové situace se budou opakovat, pokud vláda nepřijme skutečně účinná strategická rozhodnutí a nevylepší zákony. Upozornily na to dnes ve společném prohlášení ekologické organizace včetně asociace Zelený kruh. Vládu měl na jejím dnešním zasedání informovat ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) o smogové situaci a o nástrojích, které má stát ke zlepšení stavu. Kabinet ale podle ochránců přírody neřeší příčiny znečištění. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po dnešním jednání vlády řekl, že kabinet chce k boji se smogem využít peníze z EU, podporovat elektromobily a pokračování kotlíkových dotací.
 

Výzkumníci z think-tanku IDEA dnes představili novou studii o 80procentním snížení emisí skleníkových plynů. Jejich snížení o 80 procent, což je cíl tzv. antifosilního zákona, jsou výrazně nižší než ve studii, na základě které vláda rozhodla o odložení antifosilního zákona, uvedl spoluautor studie Lukáš Rečka.

Sobotka v úterý uvedl, že města a obce dosud dostatečně nevyužívaly možnosti, které jim dává zákon pro boj se smogem. Regulační řády ani nízkoemisní zóny zatím neplatí nikde, Brabcův úřad je připraven poskytnout samosprávám odbornou pomoc. Nástroje pro boj se smogem si ale musejí vypracovat samy.

"Zdá se, že až když smog dorazí do Prahy, projeví vláda zájem ovzduší řešit," uvedla ředitelka ostravského hnutí Čisté nebe Anna Plošková.

Ochránci přírody souhlasí s tím, že v minulých letech dostaly obce a města nové nástroje k řešení problému znečištění a měly je víc využívat, ale rolí vlády bylo zasáhnout ve prospěch zdraví občanů. Současné povinnosti a možnosti měst a obcí zdaleka podle nich nestačí pro výraznější ozdravění ovzduší.

Ochránci přírody mimo jiné navrhují, aby se posílila povinnost obcí a měst regulovat smog, například usměrněním topení uhlím nebo automobilového provozu. Vláda by podle nich měla přestat dotovat z evropských fondů kotle na hnědé uhlí, které závislost na tomto palivu prodlužují, a přijmout antifosilní zákon, který měl v budoucnu snížit závislost Česka na ropě, zemním plynu a uhlí. Kabinet by tedy neměl uvažovat o odkladu takových opatření, míní aktivisté. Vláda také podle nich neplní úkoly Státní energetické koncepce ČR, které mají omezit provoz uhelných elektráren.

Ochránci přírody se odvolávají na odbornou studii, která tvrdí, že antifosilní zákon by pomohl razantně snížit smog. Studii pro ministerstvo životního prostředí zpracovala konzultační firma EGÚ Brno spolu s Centrem pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy. Brabec ale minulý týden uvedl, že zákon vládě nepředloží kvůli neprojednaným dopadům na konkurenceschopnost státu a sociálním dopadům.

Think-tank IDEA (Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu) při Národohospodářském ústavu Akademie věd ČR dnes představil svou studii, která se tímto problémem rovněž zabývá. Hodnotí dopady snížení emisí skleníkových plynů v ČR o 80 procent do roku 2050 a porovnává je s dopady scénáře v aktuální Státní energetické koncepci.

"Z naší analýzy vyplývá, že náklady na snížení emisí skleníkových plynů o 80 procent, což je cíl tzv. antifosilního zákona, jsou výrazně nižší než ve studii EGU, na základě které Vláda ČR rozhodla o odložení antifosilního zákona. Snížení emisí uhlíku by rovněž vedlo k výrazným přínosům díky zlepšení zdraví obyvatel," uvedl spoluautor Rečka. Snížení je podle něj dosažitelné i bez výstavby nového jaderného zdroje.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Šárka Mrázová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist