https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovna-asi-uzakoni-zakaz-kozesinovych-farem-v-cr-s-vyjimkami
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovna asi uzákoní zákaz kožešinových farem v ČR. Ale s výjimkami

28.4.2017 13:30 | PRAHA (ČTK)
Skončit by nemusely farmy věnující se například chovu lišek nebo norků, které by splňovaly podmínky evropského programu WelFur o životních podmínkách chovaných zvířat. Zatím není zřejmé, ke kterému datu by zákaz platil. Na ilustračním snímku farma Vítějeves.
Skončit by nemusely farmy věnující se například chovu lišek nebo norků, které by splňovaly podmínky evropského programu WelFur o životních podmínkách chovaných zvířat. Zatím není zřejmé, ke kterému datu by zákaz platil. Na ilustračním snímku farma Vítějeves.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Sněmovna asi uzákoní zákaz kožešinových farem v ČR, ale s výjimkami. Skončit by nemusely farmy věnující se například chovu lišek nebo norků, které by splňovaly podmínky evropského programu WelFur o životních podmínkách chovaných zvířat. Zatím není zřejmé, ke kterému datu by zákaz platil. Poslanci dnes navrhli zákaz zavést v různých termínech během příštích pěti let. Sněmovna mezi nimi vybere nejdříve na květnové schůzi.
 

Zákaz by podle poslanců, kteří ho prosazují, měl platit od konce příštího roku. Sněmovní zemědělský výbor doporučil odklad na konec ledna 2019, předseda výboru pro životní prostředí Robin Böhnisch (ČSSD) navrhl leden 2021. Ještě rok navíc navrhoval dát provozovatelům farem poslanec ANO Josef Kott, doporučoval jim také kompenzovat nejen náklady spojené s ukončením chovu, ale i roční čistý zisk.

Poslanec TOP 09 Herbert Pavera doporučil novelou umožnit ministerstvu zemědělství, aby samostatnou vyhláškou stanovilo podmínky chovu psů. Dosavadní vyhlášku o chovu psů a koček pokládá za nedostatečnou.

Novela by měla zakázat "chov a usmrcování zvířat výhradně nebo primárně za účelem získání kožešin". Netýkala by se tedy například chovu králíků nebo nutrií. Provozovatelé by mohli žádat kompenzace od státu, podle návrhu by neměly být nárokové.

Zemědělský výbor doporučil předlohu upravit tak, že by se zákaz vztahoval i na chov zvířat "převážně" kvůli jejich kožešině. Chovatelé by podle výboru měli dostat od státu kompenzaci za zrušení farmy, ovšem jen v případě, pokud chov zahájili nejpozději koncem loňského června.

Výbor pro životní prostředí doporučil ze zákazu vyjmout farmy, které se budou moci prokázat certifikátem programu WelFur. Podmínky tohoto programu vycházejí z projektu Evropské komise Welfare Quality, který je určen pro všechny chovy mléčného skotu, prasat a drůbeže v EU. Výbor chce dát chovatelům na získání tohoto certifikátu dva roky.

Podle ochránců zvířat ale WelFur není zárukou dobrého zacházení se zvířaty. “WelFur je jakýsi pochybný koncept pro měření kvality welfare, životní pohody, zvířat na kožešinových farmách. Byl vyvinut samotnými chovateli a podle našeho názoru (ale i podle názoru mnoha odborníků), není vyvinut tak, aby měřil všechny potřeby zvířat na farmách. Přijetí tohoto návrhu by v praxi neznamenalo žádné zlepšení podmínek na našich farmách, možná naopak. Koncept WelFur se navíc vůbec nezabývá velmi „nehumánním“ způsobem usmrcování norků či lišek,” sdělila Lucie Moravcová z organizace Svobody zvířat.

Novelu podepsalo pět desítek poslanců, tedy čtvrtina členů dolní komory. Argumentují tím, že podmínky na farmách, byť splňují standardy, neodpovídají potřebám divokých zvířat, i etickými důvody. Předloha má ale taky mnoho oponentů. Obávají se mimo jiné toho, že by zákaz vedl ke vzniku nelegálních chovů mimo kontrolu Státní veterinární správy.

V Česku je podle informací ze Sněmovny devět aktivních farem. Nejčastěji se na kožešiny chovají norci a lišky. Ročně jich je zpracováno přibližně 20.000. Počet farem se dlouhodobě snižuje.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist