https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovna-bude-projednavat-harmonizacni-novelu-atomoveho-zakona
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovna bude projednávat harmonizační novelu atomového zákona

14.10.2001 12:23 | PRAHA (ČIA)
Přizpůsobit současnou úpravu právní normy o mírovém využívání jaderné energie předpisům Evropské unie (EU) si klade za cíl novela atomového zákona, kterou v prvním čtení projedná Poslanecká sněmovna na své říjnové schůzi. Vláda přitom novelu schválila na svém zasedání v květnu 2001. Podle předkladatele vicepremiéra Vladimíra Špidly nepřináší nová úprava žádné zásadní obsahové změny.
 

Novela například nově zavádí takzvané radiační průkazy pro lidi pracující s radioaktivními materiály. Vládní návrh změny atomového zákona však podle vicepremiéra Špidly neobsahuje rozšíření účastníků povolovacího řízení v rámci správního řízení. Tato problematika bude řešena v jiných právních předpisech, jako například v zákonu o správním řízení. To však podle vlády neznamená omezení vlivu ekologických aktivistů při posuzovaní projektů souvisejících s atomovou energií. Nová úprava také obsahuje řadu dílčích technických změn.

Novela také upravuje povinnost při přepravě a dopravě radioaktivních látek. Osoba předávající radioaktivní látky k přepravě je povinna se například přesvědčit, že příjemce je oprávněn k nakládání s jaderným materiálem. Norma rovněž způsob přepravy a vlastnosti, které musí splňovat obalový materiál.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist