https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovna-odmitla-senatni-upravy-pravidel-pro-narodni-parky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovna odmítla senátní úpravy pravidel pro národní parky

1.3.2017 13:00 | PRAHA (ČTK)
Předloha přinese národním parkům podle ministerstva pro životní prostředí stabilitu díky tomu, že se stanovené zóny nebudou moci řadu let měnit, i otevírání národních parků, především Šumavy, šetrné turistice. Zákon počítá s rozdělením parků do čtyř zón.
Předloha přinese národním parkům podle ministerstva pro životní prostředí stabilitu díky tomu, že se stanovené zóny nebudou moci řadu let měnit, i otevírání národních parků, především Šumavy, šetrné turistice. Zákon počítá s rozdělením parků do čtyř zón.
Nová pravidla pro všechny čtyři národní parky v Krkonoších, Českém Švýcarsku, Podyjí a na Šumavě by měla platit bez senátních úprav. Navzdory stanovisku prezidenta Miloše Zemana dnes Sněmovna potvrdila původní verzi novely o ochraně přírody a krajiny. Senát chtěl v předloze například změnit pasáž o účelu národních parků, zvýšit práva tamních obcí a zrušit patnáctileté moratorium na rozdělování parků do jednotlivých zón podle stupně ochrany.
 

Senátní návrhy by podle kritiků mohly vést až ke konci národních parků jako nejcennějších chráněných území. Degradovaly by je podle nich na výrazně nižší úroveň. Odpůrci poslaneckého znění mluvili hlavně o Šumavě. Bez těchto úprav podle nich novela zasáhne tamní obyvatele, udělá z nich lidi nižší kategorie, případně je dokonce donutí odstěhovat se.

Pro verzi horní komory hlasovalo 28 ze 158 přítomných poslanců, 109 jich bylo proti. Původní sněmovní znění novely potvrdilo 117 ze 164 hlasujících členů dolní komory, proti jich bylo 20. Pro byli podle listiny poslanci za ANO, TOP 09, KDU-ČSL Úsvit a hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, většina sociálních demokratů a sedm komunistů. Výhradně proti hlasovali jen občanští demokraté. Předloha nyní zamíří k posouzení Zemanovi, jenž před poslanci hájil senátní úpravy minulý týden a ohlásil její veto. Sněmovna tedy bude rozhodovat o novele zřejmě na příští schůzi i potřetí.

"Zavládl by velký právní chaos," ohodnotil v debatě senátní verzi ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Sněmovní znění je podle něho cestou ke stabilitě v národních parcích a nebude podle něho znamenat rozšiřování divočiny na více než polovinu území Šumavy. Naopak podle Jana Zahradníka z opoziční ODS je schválená verze vítězstvím ekologických aktivistů.

„Naši verzi novely zákona o ochraně přírody a krajiny se podařilo dnes schválit krásnými 117 hlasy a to považuji za velký úspěch a jasný signál, že nám naše národní parky nejsou lhostejné. Schválená sněmovní verze novely zákona bude znamenat především stabilitu, nejenom pro ochranu přírody, ale také pro obce,“ komentuje výsledek dnešního hlasování poslanců ministr Richard Brabec a dodává, že schválená verze nabízí jak ochranu přírody, tak i rozvoj obcí. "Národní parky se díky naší novele více otevřou turistům, novela také posiluje roli obcí při rozhodování o klíčových dokumentech, které se týkají území parku, obecně novela také zpřehledňuje legislativu nebo také ruší dnes nesmyslné zákazy některých činností na území obcí ležících v národních parcích,“ dodává Brabec.

„Opakovaně získaná silná podpora poslanců ukazuje, že jde o kvalitně připravený zákon a že se podařilo najít opravdu vyvážené a kompromisní řešení pro všechny naše národní parky. Věřím, že se tato novela zákona podaří schválit ještě jednou, bude-li to potřeba," dodává ministr Brabec.

„Poslanci dnes potvrdili nová pozitivní pravidla pro naše čtyři národní parky, přestože prezident Miloš Zeman i ODS velmi usilovali o opak," říká Martin Voráč, expert na ochranu přírody Hnutí DUHA. Cílem národních parků by tak podle něho mohl být svobodný vývoj přírody na více než polovině jejich území, jak je to běžné v národních parcích Evropy. "Nový zákon také zákazem dalšího rozprodeje státních pozemků lépe brání novým pozemkovým spekulacím a tak i zástavbě malebné krajiny. Obáváme se, že to právě nejvíc vadí vlivným lidem s vazbami na regionální politiky, kteří dříve nakoupili pozemky v NP Šumava s vidinou jejich převodu na stavební parcely,“ říká Martin Voráč.

Senátního znění novely se zastávali zejména poslanci z Plzeňského a z Jihočeského kraje. Václav Votava (ČSSD) je označil za kompromis. "Zachovejme na Šumavě divočinu v přijatelné míře, aby tam mohl existovat i člověk," uvedl. Zahradník a jeho stranický kolega Vladislav Vilímec zmínili kampaň ekologických aktivistů a dalších lidí proti úpravám horní komory. Podle Zahradníka byla založena na lžích, že bude Šumava vykácena a zastavěna lunaparky.

Přečtěte si plné znění proslovu prezidenta Miloše Zemana k poslancům Neopakujte zločin, který se v minulosti na šumavské přírodě odehrál

"Debata nabrala hysterickou a absurdní podobu," soudí Vilímec. Jen málo odpůrců senátní verze podle něho ví, co horní komora ve skutečnosti přijala. Vilímec řekl, že obyvatelé Šumavy nechtějí zrušit národní park a nestojí ani o developerské projekty, ale chtějí jen přežít masivní snahu o vytváření další divočiny.

Poslanecké znění podpořil v diskusi například František Laudát (TOP 09). Senátní úpravy by podle něho otevřely cestu k vykořisťování šumavské krajiny úzkou skupinou polistopadových zbohatlíků a pootevřely by dveře "developerským nájezdníkům a spekulantům" i do dalších národních parků.

Nikdo nechce lidi vyhánět ze Šumavy, uzavřít národní park a vytvořit další pastvu pro kůrovce, zdůraznil v obraně sněmovní verze Václav Zemek (ČSSD). K jejím obhájcům se připojil taky Miloš Babiš (ANO). "Šumavě neuškodil ani tak kůrovec jako střídající se politické nálady za posledních 25 let, kdy se koncepce měnily o 180 stupňů," uvedl.

Předloha přinese národním parkům podle ministerstva pro životní prostředí stabilitu díky tomu, že se stanovené zóny nebudou moci řadu let měnit, i otevírání národních parků, především Šumavy, šetrné turistice. Zákon počítá s rozdělením parků do čtyř zón - na bezzásahovou zónu přírodní, zónu přírodě blízkou, zónu soustředěné péče o přírodu a zónu kulturní krajiny, kterou by tvořilo zastavěné území parku. Vymezí se například taky cesty a trasy a místa pro táboření nebo pro splouvání řek. Zruší se zákazy rozdělávání ohňů v obcích nebo vjezdu mimo silnice. Stát nebude moci v národních parcích prodávat žádné své pozemky, na ostatní má mít předkupní právo.

Senátoři chtěli v zákoně například zdůraznit, že účelem národních parků je také zajištění a podpora udržitelného rozvoje obcí na jeho území zachování, ochrana a údržba cenných ploch a památek a jejich využití pro vzdělávání, turistiku a rekreaci. Horní komora žádala o to, aby se stanovením jednotlivých zón parků musely souhlasit tamní obce, nejen rady parku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist