https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovna-podporila-energii-z-obnovitelnych-zdroju
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovna podpořila energii z obnovitelných zdrojů

13.2.2004 15:28 | PRAHA (ČIA)
Vládní návrh zákona o podpoře obnovitelných zdrojů dnes v prvním čtení podpořila Poslanecká sněmovna. Cílem této normy je zvýšení motivace k výrobě elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů v souladu se směrnicí Evropské unie. Návrh zákona přináší zejména patnáctiletou záruku výše výkupních cen za elektřinu z obnovitelných zdrojů, a to od doby uvedení zařízení do provozu.
 

Systém pevných výkupních cen má být podle návrhu od ledna 2006 nahrazen systémem kvót a obchodování se zelenými certifikáty. Certifikát výrobce získá po zaevidování u Operátora trhu s elektřinou. Zvýhodněna ale již nebude elektřina ze sluneční energie a z velkých vodních elektráren.

Cenu certifikátů stanoví ERÚ na základě stejných kritérií jako ceny výkupní. Obchodníkům s elektřinou pak vznikne povinnost vykoupit určité procento elektřiny z obnovitelných zdrojů od certifikovaných výrobců.

Státní energetická koncepce vypracovaná ministerstvem průmyslu a obchodu předpokládá, že v roce 2010 se obnovitelné zdroje budou podílet na výrobě elektřiny osmi procenty. V lednu až září loňského roku se obnovitelné zdroje podílely na výrobě elektrické energie v ČR pouze 3,05 procenta, z toho naprostou většinu zajišťují vodní elektrárny.

Česká republika nemá vhodné přírodní podmínky pro rozvoj využití všech druhů obnovitelných zdrojů energie. Podle expertního průzkumu lze do doku 2010 naplnit stanovený cíl zejména vyšším využíváním malých vodních elektráren, větrných elektráren a především využitím biomasy.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist