https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovna-podporila-prodej-nemovitosti-zahranicnim-firmam
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovna podpořila prodej nemovitostí zahraničním firmám

27.6.2001 11:46 | PRAHA (ČIA)
Umožnit zahraničním institucím, které mají v České republice své pobočky a zastoupení, bez omezení nakupovat nemovitosti s výjimkou lesů a zemědělské půdy chce novela devizového zákona, kterou dnes poslanci schválili v prvním čtení a přikázali ji k projednání rozpočtovému výboru a výboru pro evropskou integraci.
 

Podle předkladatele návrhu - ministra financí Jiřího Rusnoka - se České republice podařilo vyjednat si pětileté přechodné období právě na nákup lesů a zemědělské půdy. Rusnok rovněž upozornil na to, že návrh novely ruší veškerou regulaci pohybu zahraničního kapitálu. To se ostatně stalo již na základě dřívějšího vládního nařízení.

Návrh zároveň přesněji stanovuje, co je to devizová licence a kdo ji uděluje a ruší například považování zlata za devizu. Negativem návrhu je podle některých poslanců právě další liberalizace obchodu s nemovitostmi pro cizince, kteří tady mají podnik. Založit si firmu v ČR a mít tak možnost nakupovat další nemovitosti prý není žádný problém.

Až dosud mohli nemovitosti v České republice nakupovat bez omezení pouze osoby s trvalým pobytem na území republiky, právnické osoby, které mají na území ČR své sídlo a čeští občané.

S návrhem novely devizového zákona souvisí i návrh novely zákona o loteriích, která počítá s tím, že čeští občané se budou moci účastnit se loterií v zahraničí. Legalizuje se tím pouze formálně dnešní stav, kdy se tak již děje, ale pouze při zahraničních cestách nebo když mají čeští občané devizové konto. "Touto novelou naopak není nijak dotčena regulace loterií na českém území," zdůraznil Rusnok.

Podle Rusnoka návrh novely rovněž sleduje splnění závazku ČR vyplývající z přidružení ČR k Evropské unii a některých dalších evropských norem.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist