https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovna-postoupila-navrh-spravniho-radu-do-druheho-cteni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovna postoupila návrh správního řádu do druhého čtení

30.10.2001 18:29 | PRAHA (ČIA)
Zajistit vyšší úroveň správního řízení má nový správní řádu z dílny ministerstva vnitra. Vláda považuje správní řád za významný krok v reformě veřejné správy. Dosavadní úprava správního řízení totiž pochází z roku 1967. Podle představ ministerstva vnitra po přijetí nové právní úpravy vzniknou mnohem vyšší nároky na rozhodovací práci a na úřední osoby. Celý proces má být podle nové úpravy přehlednější a měl by také omezit možnou korupci úředníků. Sněmovna dnes poslala správní řád do druhého čtení, když nejprve neschválila ani návrh na zamítnutí ani návrh na vrácení předkladateli k přepracování.
 

Některá občanská sdružení se však obávají, že zákon omezí práva účastníků řízení, například ve věcech povolování ekologicky kontroverzních staveb. Pokud například nebude majitel domu souhlasit se stavbou dálnice v jeho sousedství, má podle současného zákona ve správním řízení stejná práva jako investor stavby. Rovná práva mají také občanská sdružení. Podle nové legislativy by plná práva měl mít jenom investor, a majitel pouze ta, která mu přizná úředník. Občanská sdružení se navíc stanou takzvanými přidruženými účastníky řízení, tedy bez jakékoli možnosti účinně ovlivnit výsledek.

Finanční dopad navrhované právní úpravy je spojen zejména s přeškolením zaměstnanců státní správy na novou obecnou právní úpravu řízení před správními úřady. Určité náklady si vyžádá komunikace se správním úřadem související se zavedením možnosti učinit písemné podání pomocí technických prostředků jakými jsou dálnopis, telefax nebo elektronická pošta, případně možnost vést řízení v elektronické podobě a dále vybavení správních úřadů prostředky pro pořizování kopií spisů. Těmto nákladům by se veřejná správa nemohla vyhnout ani v případě, že by k přijetí nového procesního předpisu nedošlo.

Nový správní řád je podle vlády v souladu s evropskými standardy správního práva. Správní řízení jako celek není právem Evropských společenství doposud nijak upraveno. Evropský standard je obsažen především v dokumentech Rady Evropy. Pokud projde nová právní úprava správního řízení úspěšně celým legislativním procesem, měla by nabýt účinnosti dnem 1. ledna 2003.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist