https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovna-probere-zpresneni-pravidel-pro-uziti-genetickych-zdroju
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovna probere zpřesnění pravidel pro užití genetických zdrojů

4.12.2017 14:13 | PRAHA (ČTK)
Sněmovna se bude zabývat zpřesněním pravidel pro využívání genetických zdrojů podle unijních předpisů. Jejich začlenění do tuzemské legislativy už má zpoždění, Česku by případně mohl hrozit postih od EU. Vládní návrh zákona o podmínkách využívání genetických zdrojů podle nagojského protokolu by měli poslanci začít projednávat ještě v prosinci.
 

Předlohu dostala Sněmovna od vlády už v minulém volebním období. Zůstala před druhým čtením a s volbami spadla pod stůl. Evropská komise oznámila v říjnu ministerstvu pro životní prostředí, že s Českem zahájí řízení pro porušení povinnosti. Končící vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL proto návrh zákona předložila nové Sněmovně znovu a žádá co nejrychlejší postup schvalování.

Kabinet totiž očekává, že pokud by unijní soud pokutu Česku nakonec uložil, mohlo by se jednat o jednorázovou částku kolem 54 milionů korun a o dalších 270.000 korun denně až do zahrnutí evropského předpisu do českého právního řádu, stojí v důvodové zprávě. Nepřijetí zákona by navíc ztížilo výzkum a vývoj genetických zdrojů.

Genetickým zdrojem je podle předlohy jakýkoli "materiál rostlinného, živočišného nebo mikrobiálního původu, který obsahuje funkční jednotky dědičnosti a má pro člověka význam z hlediska dalšího využití".

Návrh upravuje pravidla pro zařazení sbírek genetických zdrojů do unijního registru, který spravuje Evropská komise. Zařazení do registru bude posuzovat ministerstvo životního prostředí.

Kontrolovat dodržování podmínek pro přístup ke genetickým zdrojům bude v Česku inspekce životního prostředí. Za porušení bude moci udělit pokuty až do 50.000 korun. Pokuty budou příjmem Státního fondu životního prostředí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist