https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovna-projedna-zakon-o-povolenkach-na-emise-do-konce-tydne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovna projedná zákon o povolenkách na emise do konce týdne

2.11.2004 18:08 | PRAHA (ČIA)
Lhůtu k projednávání zákona o obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů zkrátili poslanci ve druhém čtení tak, aby jej mohl projednat i ve třetím čtení ještě tento týden. Projednávání zákona provázel ostrý střet mezi předsedou hospodářského výboru sněmovny Josefem Hojdarem a ministrem životního prostředí Liborem Ambrozkem.
 

Hojdar poslancům řekl, že mu volalo několik generálních ředitelů velkých průmyslových podniků, na které se obrátil Ambrozek formou krátké textové zprávy: "Seru na to, nenavrhnu zkrácení, zákon nebude ve Sbírce a po Novém roce máte smůlu. Alokační plán v Bruselu zakážu Chmelíkovi (vedoucím oddělení změny klimatu ministerstva životního prostředí) obhajovat," citoval Hojdar před sněmovnou z Ambrozkovy zprávy SMS. "Pan ministr Ambrozek se chová jako dobytek," prohlásil poté Hojdar a vyzval premiéra Grosse, aby Ambrozka odvolal.

Nový systém regulace emisí oxidu uhličitého má v zemích Evropské unie začít fungovat od začátku příštího roku. Poplatek za každou tunu oxidu uhličitého, kterou společnost vypustí nad stanovený limit, má činit pět až 12 eur. Zákon o obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů navazuje na rozhodnutí vlády z 6. října, kterým kabinet rozhodl o množství povolenek k emisím oxidu uhličitého v období let 2005 až 2007.

Z celkových 107,66 milionu tun povolených emisí za rok získá sektor energetiky 63 milionů tun, dalších 3,93 milionu tun dostanou podnikové elektrárny a teplárny. Kvóty pro jednotlivé společnosti vládní návrh nepřidělil. Limit 107,66 milionu tun oxidu uhličitého je kompromisem mezi původními návrhy ministerstva životního prostředí (MŽP) a ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). MŽP původně navrhovalo povolenky ve výši 99,45 milionu tun ročně, MPO chtělo objem povolenek zvýšit až na 116,3 milionu tun.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist