https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovna-pustila-navrh-zakona-o-vinarstvi-do-druheho-cteni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovna pustila návrh zákona o vinařství do druhého čtení

16.5.2001 15:57 | PRAHA (ČIA)
Se zřízením tak zvaného Vinařského fondu, který by měl shromažďovat finanční prostředky mimo státní rozpočet na obnovu přestárlých vinic případně rozšíření jejich plochy, počítá návrh zákona o vinohradnictví a vinařství, který dnes Poslanecká sněmovna v prvním čtení podpořila a poslala ho k projednání zemědělskému výboru.
 

Podle návrhu zákona budou vinaři do fondu přispívat jednou korunou z každého prodaného litru vína a 350 korunami z každého hektaru vinic ročně. Pravicovým poslancům, kterým se návrh nelíbí, se nepodařilo prosadit jeho zamítnutí. Například poslankyně Unie svobody Ivana Hanačíková tvrdí, že zákon zavádí nepřímé daně, její kolega Jiří Papež z ODS zase označil návrh za pouhé vytahování peněz z kapsy těch, jimž je zase rozdělí patrně moudřejší a spravedlivější rada fondu. Tu bude jmenovat ministerstvo zemědělství .

Údaje z ministerstva zemědělství svědčí o tom, že by české a moravské vinice potřebovaly roční obnovu v rozsahu 600 hektarů ročně. Státní rozpočet však dovoluje dotaci obnovy pouze 300 hektarů vinic ročně. Přitom po vstupu ČR do Evropské unie nebude stát vůbec moci dotovat obnovu a rozšiřování vinic, neboť to legislativa EU zakazuje.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist