https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovna-schvalila-kritizovany-zakon-o-eia
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovna schválila kritizovaný zákon o EIA

20.2.2001 19:14 | PRAHA (EkoList)
Nový zákon o posuzování vlivů staveb na životní prostředí (EIA), který Sněmovně vrátil s pozměňovacími návrhy Senát, dnes poslanci schválili. "Je to velmi dobrý zákon, jsem nesmírně rád, že byl konečně schválen," komentoval pro EkoList rozhodnutí členů dolní komory českého parlamentu ministr životního prostředí Miloš Kužvart (ČSSD). Kužvart hodnotí kladně i to, že nakonec parlamentem prošla až pozměněná verze Senátu. "Pro samosprávu, stát i investory je senátní verze zákona lepší," řekl ministr Kužvart. Kritici nového zákona ovšem přijali zprávu o jeho schválení s rozpaky.
 

Podle Jarmily Přibylové z Centra pro podporu občanů Dětí Země zákon znamená výrazné omezení práv veřejnosti zasahovat do procesu posuzování vlivu staveb na životní prostředí. Přibylová kritizuje změnu stavu oproti dosavadní praxi, která se řídila zákonem o EIA č. 244/1992 Sb. "Přesto je to změna k lepšímu oproti původní verzi návrhu nového zákona, schválené Sněmovnou," shoduje se Přibylová s Kužvartovým hodnocením. Plusem podle ní je fakt, že zákon přiznává právo účastníka následných (územních či stavebních) řízení dotčeným obcím.

Právo obcí účastnit se následných řízení však Jarmila Přibylová považuje za pouze "drobný úspěch". Kritizuje například fakt, že zákon nenutí předkládat variantní řešení projektů pro účely EIA. "Na druhou stranu je pravdou, že zákon lépe vymezuje podmínky, za kterých může být udělena výjimka ze zákona," říká Přibylová. Ovšem vzápětí dodává, že podle Dětí Země by zákon žádné výjimky připouštět neměl. Podle Miloše Kužvarta však zákon přesně definuje podmínky, za nichž může dojít k výjimce. "Jde o havárie nebo přímá ohrožení životního prostředí. Myslím, že schválený text zákona řadu námitek ekologických aktivistů vyvrací," oponuje ministr Kužvart.

Návrh tentokrát prošel Sněmovnou velkou většinou 122 hlasů, proti bylo 55 poslanců převážně z ODS.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist