https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovna-schvalila-navyseni-spotrebnich-dani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovna schválila navýšení spotřebních daní

24.7.2003 17:02 | PRAHA (ČIA)
Vládní návrh zákona o spotřební dani dnes Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení. Pokud zákon úspěšně projde Senátem a podepíše ho prezident republiky, zvýší se od 1. ledna 2004 spotřební daň z prodeje cigaret, alkoholu a benzinu. Ačkoli se jedná o zákon harmonizující oblast spotřebních daní s právem Evropských společenství, jeho přijetím ještě nedojde v případě cigaret k úplnému sjednocení daňových sazeb.
 

Česká republika totiž během negociací o podmínkách členství v Evropské unii vyjednala přechodné období na spotřební daň. Zavázala se však, že dosáhne evropské hranice 57 procent z ceny výrobku nejpozději do 31. prosince 2006. Dnes poslanci schválili navýšení daně o sedm procentních bodů na 47 procent.

Vládní návrh zákona zavádí také takzvané podmíněné osvobození od daně. K tomu by mohlo docházet v případě, že výrobky, které jsou předmětem spotřební daně, budou zdaněny až poté, co budou dodány pro konečnou spotřebu. Do okamžiku zdanění budou tyto výrobky umístěny v daňových skladech pod kontrolou správce daně.

Vláda se pokoušela zvýšit sazbu spotřební daně již letos na jaře, sněmovna ji ale v dubnu ve třetím čtení odmítla.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist