https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovna-schvalila-nove-podminky-pro-takzvane-pestre-osivo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovna schválila nové podmínky pro takzvané pestré osivo

14.7.2023 17:24 | PRAHA (ČTK)
Semena
Semena
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Takzvané pestré osivo, oficiálně ekologický heterogenní materiál, bude možné snáze uvádět na trh. Nově by mělo stačit pouze to, že ho pěstitel oznámí příslušnému úřadu členského státu EU. Osivo a sadbu náležející k ekologickému heterogennímu materiálu je možné uvádět do oběhu od 1. ledna 2022 díky evropskému nařízení z roku 2018. Úpravu podmínek přináší novela zákona o oběhu osiva a sadby, kterou tento týden schválila Sněmovna. Nyní ji dostane k projednání Senát.
 

Ekologický heterogenní materiál, označovaný někdy jako pestré osivo, je druh rozmnožovacího materiálu, především osiva, který se od klasického rozmnožovacího materiálu liší tím, že nemusí náležet ke konkrétní odrůdě. Odrůda musí být registrovaná a osivo musí být certifikované. Vláda ale v důvodové zprávě uvádí, že zájem ze strany dodavatelů o ekologický heterogenní materiál je zatím minimální. Na tento materiál se budou vztahovat požadavky například na klíčivost nebo na informace na obalech. Nebude mít ale stanovené uznání v jedné z certifikačních kategorií jakožto podmínku uvedení osiva nebo sadby do oběhu.

Zákon zohledňuje i další novinku z evropského nařízení. Jde o možnost registrace nově vyšlechtěné odrůdy jako ekologické odrůdy vhodné pro ekologické zemědělství. Zavádí se i možnost dobrovolné registrace některých odrůd náležejících k druhu uvedenému v druhovém seznamu, tedy v příslušné vyhlášce z roku 2010.

Na návrh zemědělského výboru Sněmovna částečně zúžila povinnost zemědělců evidovat elektronicky hnojiva a další látky a poskytovat tyto údaje úřadu. Zemědělský výbor navrhl posunout hranici, od níž musí zemědělci vést evidenci použitých hnojiv a dalších látek a posílat tyto informace úřadu. Současný zákon stanoví hranici 20 hektarů. Výbor navrhl kromě jiného, aby se od příštího února zvýšila na 200 hektarů, od ledna 2025 se sníží na 100 hektarů a od ledna 2026 se vrátí zpět na 20 hektarů. Zemědělci se však podle poslanců nestíhali do systému registrovat.

Na základě pozměňovacího návrhu skupiny koaličních poslanců v čele s Karlem Smetanou (KDU-ČSL) přidala Sněmovna do zákona opatření pro používání mobilních čisticích zařízení pro osiva. O jejich použití začíná být podle nich mezi dodavateli osiva zájem. "Opatření jsou nutná k tomu, aby Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský mohl i v případě použití těchto mobilních zařízení vykonávat činnosti v rámci povinného uznávacího řízení a kontrolu uvádění osiv do oběhu," uvedli. Další část jejich návrhu, kterou Sněmovna rovněž schválila, má usnadnit sledovatelnost rozmnožovacího materiálu. Tento materiál má být jednoznačně označen ve všech fázích výroby. Požadavek na sledovatelnost podle nich vyplývá z praxe.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist