https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovna-schvalila-novelu-silnicni-dane-v-senatni-verzi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovna schválila novelu silniční daně v senátní verzi

18.12.2001 20:08 | PRAHA (ČIA)
Až o 15 procent se v budoucnu zvýší silniční daň vozidel vyrobených před rokem 1990. Naopak majitelé vozidel, která splňují ekologické standardy Euro 3, budou do roku 2003 platit poloviční silniční daň a majitelé vozidel splňujících standardy Euro 2 budou platit tuto daň o čtvrtinu nižší než do současné doby. Vyplývá to z návrhu příslušného zákona, kterou Senát vrátil Sněmovně s drobnými pozměňovacími návrhy a kterou dnes poslanci schválili i se senátními připomínkami.
 

"Jedná se o zákon, který pokračuje v nastoupeném trendu, kdy jsou od silniční daně osvobozena, respektive zvýhodněna, vozidla, která splňují nejvyšší technické, a tím pádem i ekologické standardy," zdůvodnil novelu poslanec Unie svobody Pavel Němec.

Senátoři navrhovali některé úpravy, které měly zabránit například zpětné účinnosti novely za letošní zdaňovací období. Zákon teď ještě musí posoudit prezident republiky. Podle Němce chtěli předkladatelé novely motivovat dopravní firmy k nákupu nových moderních a ekologických automobilů. Původně navrhovali vyšší snížení daně, konkrétně o 100 a o 50 procent, ale tento návrh nenašel ve sněmovně potřebnou většinu hlasů.

Návrh zákona vychází z výsledků jednání autodopravců s vládou z listopadu 2000. Jedním ze závěrů byl úkol pro ministra dopravy a spojů, který měl předložit návrh na úpravu sazeb silniční daně. Protože tento úkol ministr nesplnil, rozhodli se novelu předložit poslanci ze všech parlamentních stran. Na přípravě návrhu novely silniční daně se podílelo i sdružení autodopravců Česmad Bohemia.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist