https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovna-schvalila-transformaci-ceskych-drah
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovna schválila transformaci Českých drah

11.12.2001 15:43 | PRAHA (ČIA)
Návrh zákona o transformaci Českých drah (ČD), který počítá s jejich rozdělením na novou akciovou společnost ČD a státní organizaci Správa železniční dopravní cesty, dnes schválila Poslanecká sněmovna. Ze 182 přítomných zákonodárců jich přijetí zákona podpořilo 105, proti hlasovalo 74 poslanců ODS a Unie svobody. Zbývající poslanci se při hlasování zdrželi.
 

Základním úkolem transformace ČD je přetvoření současného státního podniku do podoby obchodní společnosti, která bude samostatně podnikat na domácím a evropském dopravním trhu. Podle ministra dopravy Jaromíra Schlinga aplikace zákona připraví České dráhy na konkurenci, která k nám vstoupí v podobě zahraničních společností po vstupu do EU.

Ministr Schling byl schválením potěšen, byť jeho původní návrh doznal řady změn. "Měl jsem trošku jiné představy o postavení Generální inspekce ČD, rozsahu majetku, který by patřil akciové společnosti, nebo o jejím podílu na údržbě dopravní infrastruktury," vypočítal pro ČIA ministr Schling několik změn, ke kterým došlo během projednávání v Poslanecké sněmovně. Dodal však, že změny nijak výrazně neovlivnily základní konstrukci zákona.

Nově vzniklá akciová společnost ČD by měla vlastnit kolejová vozidla a provozovat dopravu, státní organizace Správa železniční dopravní cesty pak bude vykonávat vlastnická práva k železniční infrastruktuře. Pokud návrh schválí Senát a podepíše prezident republiky, vzniknou pravděpodobně obě nástupnické organizace ČD dnem vyhlášení.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist