https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovna-schvalila-zakon-o-dovozu-nerostu-z-oblasti-konfliktu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovna schválila zákon o dovozu nerostů z oblastí konfliktů

27.1.2021 15:39 | PRAHA (ČTK)
V Česku bude mít kontrolu na starosti ministerstvo průmyslu a obchodu.
V Česku bude mít kontrolu na starosti ministerstvo průmyslu a obchodu.
Foto | Dezidor / Wikimedia Commons
Na evropské nařízení ke kontrole dovozu některých nerostů z oblastí konfliktů reaguje vládní předloha, kterou schválila Sněmovna. Nařízení má za cíl potlačit možné financování ozbrojených nebo vykořisťovatelských skupin z výnosů z obchodu s těmito nerosty. V Česku bude mít kontrolu na starosti ministerstvo průmyslu a obchodu.
 

Ministerstvo mimo jiné povede veřejný seznam kontrol dovozců například cínu, tantalu, wolframu a zlata z rizikových oblastí. V případě potřeby bude ukládat nápravná opatření. Firmy, které budou plnit povinnosti z evropského nařízení, mohou údaje z prověrek využít k upevnění postavení na trhu, stojí v důvodové zprávě.

Návrh zákona o provádění zvláštních režimů v oblasti zahraničního obchodu odráží také evropské nařízení o ochraně proti účinkům právních předpisů přijatých určitou třetí zemí, uplatňovaných mimo její území. Jde podle ministerstva zejména právní předpisy Spojených států, které se týkají omezení obchodování s Kubou, s Íránem a s Libyí. Cílem nařízení je zmírnit dopady amerických sankcí na zájmy Evropské unie.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist