https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovna-zamitla-navrh-stan-vyvlastnovat-pro-stavby-proti-suchu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovna zamítla návrh STAN vyvlastňovat pro stavby proti suchu

19.6.2020 00:39 | PRAHA (ČTK)
Opoziční hnutí Starostů neuspělo ve Sněmovně s návrhem, který rozšiřoval možnosti vyvlastňování nemovitostí i na účely staveb proti suchu. Sněmovna na mimořádné schůzi, svolané právě z iniciativy STAN, tento návrh zamítla již v prvním čtení. S návrhem již letos v lednu nesouhlasila vláda. Vláda ho označila za nesrozumitelný, zmatečný a legislativně technicky vadný.
 

Předkladatelé z řad opozičních Starostů připouštějí, že vyvlastňování pozemků pro stavby proti suchu by už podle současných zákonů možné být mělo. Právní základ pro takový postup ale podle nich není kvůli obecným formulacím příslušných ustanovení jistý a může být zpochybněn. Novela by možnost vyvlastnění pro opatření proti suchu podle autorů uzákonila jednoznačně.

Vyvlastnění by bylo možné podle vodní novely u výstavby, oprav, úprav a modernizace staveb a opatření na zmírnění následků povodní a sucha, u staveb ke zvýšení zadržovacích schopností krajiny, k zavlažování a k řešení odtokových poměrů v krajině.

Podle vlády je ale předloha nadbytečná, protože už platná právní úprava umožňuje rozhodnout o omezení nebo odnětí vlastnického práva k dotčeným pozemkům i proti vůli jejich vlastníků, a to i za účelem uskutečnění staveb nebo opatření ke snížení nepříznivých účinků sucha.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist