https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovna-zprisnila-pouzivani-pripravku-na-ochranu-rostlin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovna zpřísnila používání přípravků na ochranu rostlin

30.6.2017 10:58 | PRAHA (ČTK)
Používání přípravků na ochranu rostlin zřejmě bude mít přísnější pravidla.
Používání přípravků na ochranu rostlin zřejmě bude mít přísnější pravidla.
Foto | tpmartins / Flickr
Používání přípravků na ochranu rostlin zřejmě bude mít přísnější pravidla. Omezit nepovolené nebo falšované přípravky pomocí sankcí a registrací má vládní novela, kterou dnes schválila Sněmovna. Až na šest milionů korun má norma zvýšit pokuty za zavlečení škodlivých rostlin do Česka. Novelu nyní posoudí Senát.
 

"Hlavním cílem návrhu je snížit výskyt nelegálních přípravků na ochranu rostlin na domácím trhu, a tím přispět ke zvýšení ochrany životního prostředí a potravinového řetězce," řekl poslancům ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Vládní návrh počítá s razantním zvýšením některých sankcí. Například nejvyšší možná pokuta ve správním řízení za nepovolené přebalování přípravků na ochranu rostlin se měla zvýšit z jednoho až na tři miliony korun. Stejně se má zvýšit pokuta za uvádění na trh nebo používání nepovoleného přípravku. Lidovecký poslanec Petr Kudela s Jurečkovým souhlasem prosadil zvýšení této sankce až na čtyři miliony korun.

Novela také měla podle návrhu vlády z 1,5 milionu na pět milionů korun zvýšit pokutu za zavlečení škodlivých organismů nebo rostlin do ČR. Sněmovna horní sazbu na Kudelův návrh zvýšila na šest milionů korun.

Ministerstvo zemědělství zvýšení pokut zdůvodnilo tím, že jejich současná výše je nízká. Podle studie vypracované Evropskou komisí je v EU přibližně desetiprocentní podíl prodaných nepovolených přípravků, v ČR je to 17,5 procenta. Podle ministerstva nejde o ojedinělé případy.

Distributoři přípravků na ochranu rostlin pro profesionální pěstitele se budou muset podle návrhu povinně registrovat. V ČR je jich podle ministerstva 400, za registraci zaplatí 1000 korun. Návrh rovněž omezuje používání pesticidů a také platnost certifikace u sušáren dřeva, které hubí škodlivé organismy, maximálně na dva roky. Nyní je osvědčení časové neomezené.

Ministerstvo dodalo, že podle posledních údajů se v ČR ročně aplikuje 5,5 milionu kilogramů účinných látek, tedy asi 1,55 kilogramu látek na hektar zemědělské půdy a 2,16 kilogramu účinné látky na hektar orné půdy, chmelnic, sadů a vinic. Více než třetinu tvoří přípravky pro profesionální pěstitele.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist