https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovnu-ceka-boj-o-financovani-kraju
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovnu čeká boj o financování krajů

14.10.2001 10:03 | PRAHA (ČIA)
Dvě normy snažící se upravit financování nových krajských samospráv bude na své 39. schůzi projednávat Poslanecká sněmovna. Schůze začne v úterý 16. října a vládní návrh zákona o rozpočtovém určení daní bude vedle státního rozpočtu jedním z nejsledovanějších bodů. Kromě tohoto zákona bude na jednání pléna projednávána i legislativní iniciativa Zastupitelstva Pardubického kraje, která se také snaží vnést decentralizační prvky do financování regionů.
 

Návrhem zákona si vláda proti sobě poštvala nově vzniklé kraje. Podle hejtmanů návrh nerespektuje zákonné povinnosti krajů. Asociace krajů proto předložila pozměňující návrhy k zákonu, které nabídla poslancům k osvojení. V materiálu, který má ČIA k dispozici, navrhují hejtmani příjem krajů ze státního rozpočtu ve výši 5,384 procenta z hrubého daňového výnosu. Vláda však v původní verzi počítá pouze s polovinou. Omezení financí může podle hejtmanů způsobit problémy při výkonu kompetencí, které na kraje přešly a nadále přecházejí. Například na kapitolu regionálního rozvoje nedostanou podle vládní předlohy kraje ani korunu. Přitom zákon o krajích i zákon o podpoře regionálního rozvoje počítají s tím, že tato oblast bude svěřena do samostatné působnosti krajů. Podobná je situace v oblastech zemědělství, obnovy venkova, ochrany životního prostředí a krizového řízení.

Hejtmani obviňují vládu, že úmyslně nechává určité prostředky určené pro kraje na ministerstvech. Stát si chce podle nich i nadále uchovat plnou kontrolu nad státem. Jako důvod uvádějí fakt, že vládní sociální demokracie v krajských volbách v roce 2000 neuspěla a nemá ani jednoho hejtmana.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist