https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snimek-z-jizni-moravy-ceskeho-fotografa-france-vyhral-kategorii-na-earth-photo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Snímek z jižní Moravy českého fotografa France vyhrál kategorii na Earth Photo

15.7.2022 16:29 (ČTK)
"Dronem se u nás moc nefotí, klasičtí fotografové se s tou technologií neskamarádili. Dá se říct, že je to nový fotografický žánr," uvedl Franc. Ilustrační foto
"Dronem se u nás moc nefotí, klasičtí fotografové se s tou technologií neskamarádili. Dá se říct, že je to nový fotografický žánr," uvedl Franc. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Český fotograf Daniel Franc zvítězil v kategorii "místa na Zemi" letošní soutěže Earth Photo, kterou každoročně pořádá britská Královská geografická společnost. Francova vítězná fotografie z roku 2021 se jmenuje Surfování po jaru a vyobrazuje pole na jihu Moravy z ptačí perspektivy.
 

"Ta fotka je ze Slovácka, kde je několik hrozně slavných míst na focení ze země. Když jsem ale na těch místech byl s dronem, zjistil jsem, že ze vzduchu jsou úplně o ničem," popsal ČTK vznik snímku Franc. Konkrétní místo na Slovácku, kde vzniklo Surfování po jaru, nakonec našel podle leteckých map, kde se podle něj lépe hledá estetika krajiny, která je vidět jen seshora.

Franc, ačkoliv fotí převážně krajiny či krajinné prvky, sám sebe označuje jako výtvarného fotografa. Silný výtvarný element ve Francově tvorbě je patrný například v jeho kolekci Mezi světy, která stejně jako zbytek autorovy tvorby obsahuje snímky výhradně z dronu.

"Dronem se u nás moc nefotí, klasičtí fotografové se s tou technologií neskamarádili. Dá se říct, že je to nový fotografický žánr," uvedl Franc.

Stejně jako většina jeho ostatních fotografií i Surfování po jaru prošlo určitou postprodukcí, konkrétně tak, aby na snímku lépe vyniknul kontrast mezi zelenými rostlinami a suchými částmi pole. "Ty vlnkaté plochy na fotce nejsou hra světla, ale vydřené meze kvůli erozi," vysvětil autor. Dodal, že do fotografií při úpravách zásadně nepřidává nic, co tam nedala sama příroda, ani z nich nic nevymazává.

Do soutěže Earth Photo každoročně posílají své práce fotografové z celého světa. Porota jejich díla letos hodnotila v pěti kategoriích: místa na Zemi, lidé, příroda, klimatická změna a proměňování lesů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist