https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sobotka-zada-brabce-o-moznost-prezkumu-eia-pro-tezbu-sterkopisku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sobotka žádá Brabce o možnost přezkumu EIA pro těžbu štěrkopísku

7.7.2017 04:00 | PRAHA (ČTK)
Premiér v dopise uvádí, že firma České štěrkopísky usiluje o povolení k těžbě štěrkopísků v katastrálním území Uherského Ostrohu těsně u hranice Jihomoravského kraje. / ilustrační foto
Premiér v dopise uvádí, že firma České štěrkopísky usiluje o povolení k těžbě štěrkopísků v katastrálním území Uherského Ostrohu těsně u hranice Jihomoravského kraje. / ilustrační foto
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) požádal dopisem ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) o posouzení možnosti přezkumu kladného stanoviska k posouzení vlivů na životní prostředí (EIA) pro těžbu štěrkopísku na území Uherského Ostrohu na Uherskohradišťsku. Důvodem jsou dva nové hydrogeologické podklady, podle nichž hrozí narušení zdrojů pitné vody. Informoval o tom mluvčí vlády Martin Ayrer. Podle ministerstva životního prostředí však přezkumy ukázaly, že zdroje vody ohroženy nebudou.
 

Premiér v dopise uvádí, že firma České štěrkopísky usiluje o povolení k těžbě štěrkopísků v katastrálním území Uherského Ostrohu těsně u hranice Jihomoravského kraje. Těžba by se podle něj odehrávala na území Zlínského kraje, zatímco ohrožený vodní zdroj a dotčené obce jsou v kraji Jihomoravském. Poté, co MŽP vydalo kladné stanovisko EIA, se však podle premiéra objevily nové studie z nich prý vyplývá, že původní hydrogeologický model, z něhož MŽP vycházelo, obsahuje hrubé chyby. Nelze tedy zaručit, že těžba zdroje vody neohrozí, tvrdí.

"My jsme udělali v této věci už dva přezkumy. Tyto přezkumy dopadly tak, že bylo potvrzeno, že nebudou ohroženy zdroje pitné vody tou těžbou," řekla ČTK mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková. "Zároveň musím zdůraznit, že ministerstvo životního prostředí vedlo ten proces nadstandardně. Nechali jsme nad rámec zákona udělat ještě jeden posudek, který rovněž potvrdil, že těžbou nedojde k ohrožení zdroje pitné vody," dodala mluvčí.

Mluvčí také uvedla, že ministerstvo není povolovacím orgánem a EIA není povolovací proces. Povolovacím orgánem je Český báňský úřad, a proto doporučuje, aby veškeré nové posudky směřovaly báňskému úřadu, který je může posoudit. "Ale samozřejmě pokud budou směřovány nějaké nové posudky na ministerstvo životního prostředí, tak je ministerstvo nechá oponovat," dodala.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist