https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sobotka-zakon-brani-obstrukcim-ktere-nezlepsi-zivotni-prostredi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sobotka: Zákon brání obstrukcím, které nezlepší životní prostředí

23.8.2017 00:45 | PRAHA (ČTK)
Podle společného prohlášení Hnutí Duha a Zeleného kruhu se lidé nebudou od příštího roku kvůli schválené novele moci vyjádřit k rozhodování úředníků, zda v jejich sousedství bude park či obchodní dům, na okraji města louka, developerská zástavba nebo průmyslový areál. / ilustrační foto
Podle společného prohlášení Hnutí Duha a Zeleného kruhu se lidé nebudou od příštího roku kvůli schválené novele moci vyjádřit k rozhodování úředníků, zda v jejich sousedství bude park či obchodní dům, na okraji města louka, developerská zástavba nebo průmyslový areál. / ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | PIRO4D / Pixabay
Stát by měl být schopen nastavit legislativu tak, aby zabránil bezdůvodným obstrukcím při stavebním povolování, které nevedou ke zlepšení životního prostředí. Novela stavebního zákona to splňuje. Na dotaz ČTK to včera řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Reagoval na prohlášení některých ekologických organizací, že novela způsobila největší omezení občanských práv od roku 1989. Podle ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (za ANO), která novelu předkládala, se o žádné omezení nejedná. Novela začne platit od začátku příštího roku.
 

"Je potřeba rozlišit dvě věci. Na jedné straně jsou to odůvodněné námitky, které se týkají ochrany životního prostředí v naprosto konkrétních případech. To znamená tam, kde ho stavba může skutečně ohrozit. A pak jsou postupy, které jsou v zásadě obstrukční. Mají zabránit zahájení stavby bez ohledu na to, aby ti lidé vůbec obtěžovali s jakoukoliv argumentací," řekl premiér.

Jako příklad uvedl stavební povolení pro dálnici D11 mezi Hradcem Králové a Jaroměří. "Jedna z těchto organizací ho nedávno napadla paušálním způsobem, aniž by sdělila nějaké konkrétní věcné důvody z pohledu životního prostředí. Takový postup mi připadá velmi zvláštní. Pokud nebudeme schopni postavit klíčové dálnice a silnice nám povedou přes města, tak se bude životní prostředí pro lidi, kteří tam žijí, jenom zhoršovat," dodal Sobotka.

Podle společného prohlášení Hnutí Duha a Zeleného kruhu se lidé nebudou od příštího roku kvůli schválené novele moci vyjádřit k rozhodování úředníků, zda v jejich sousedství bude park či obchodní dům, na okraji města louka, developerská zástavba nebo průmyslový areál. "Aktivní lidé se dosud zasloužili o ochranu cenné krajiny, čistého prostředí i zdravou demokracii. Lze očekávat, že vzniklý stav povede k nárůstu jiných, neúředních cest k prosazování občanských zájmů," píše se v prohlášení.

Podle ředitele Zeleného kruhu Daniela Vondrouše trvá rozhodování o stavbách příliš dlouho kvůli komplikovaným zákonům a špatné práci úřadů. "Ministryni Šlechtové se tato náprava stavu nepovedla, situace se naopak ještě více zhoršila," doplnil Vondrouš.

Šlechtová takové tvrzení odmítá. V rámci jednoho změnového zákona, který s novelou stavebního zákona souvisí, se podle ní změnilo postavení nestátních neziskových organizací, a to podle zákona o ochraně přírody a krajiny. "Každá organizace má právo se vyjadřovat podle svého statutu. Nicméně v tuto chvíli přicházejí na stavební úřady podněty nebo námitky, které s jejich činností absolutně nesouvisejí," uvedla dále Šlechtová. Práva občanů navíc podle ní nezastávají jenom neziskové organizace, ale především obec. "A obec je vždy členem každého řízení v rámci získávání stavebního povolení. Takže práva občanů České republiky v žádném případě nejsou omezena," dodala ministryně.

Rozsáhlá novela stavebního zákona a několika desítek souvisejících zákonů má za cíl zjednodušit a zrychlit povolovací řízení. Umožní mimo jiné sloučit územní řízení, stavební řízení i posuzování vlivu na životní prostředí (EIA). MMR zároveň už delší dobu připravuje úplně nový stavební zákon. Jeho základní teze by mělo ještě do konce volebního období předložit vládě.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist