https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sochari-na-pustevnach-vytvari-z-pisku-obri-sochy-lesnich-zvirat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sochaři na Pustevnách vytváří z písku obří sochy lesních zvířat

22.6.2021 17:32 | VSETÍN (ČTK)
Jak dlouho budou sochy k vidění, bude záležet především na počasí. "V loňském roce nám však sochy vydržely až do poloviny října, kdy musely být odstraněny. Dokonce se ani nevyhnuly první sněhové nadílce," řekla ČTK mluvčí projektu Pískoles Dita Korčák Hrtusová.
Jak dlouho budou sochy k vidění, bude záležet především na počasí. "V loňském roce nám však sochy vydržely až do poloviny října, kdy musely být odstraněny. Dokonce se ani nevyhnuly první sněhové nadílce," řekla ČTK mluvčí projektu Pískoles Dita Korčák Hrtusová.
Foto | Patrick Hoesly / Flickr.com
Devět desítek tun písku mají v horském středisku Pustevny na Vsetínsku k dispozici čtyři sochaři, kteří z něj začali pod širým nebem tvořit obří sochy lesních zvířat. Nevšední umělecká díla mají být hotová v pátek, jejich dobročinná výstava nazvaná Pískoles pak bude přístupná denně od 08:00 do 18:00. Jak dlouho budou sochy k vidění, bude záležet především na počasí. "V loňském roce nám však sochy vydržely až do poloviny října, kdy musely být odstraněny. Dokonce se ani nevyhnuly první sněhové nadílce," řekla ČTK mluvčí projektu Pískoles Dita Korčák Hrtusová.
 

Sochy z písku bude tvořit čtveřice umělců po dobu šesti dní. "Nářadí sochařů se liší od práce do ledu či dřeva. K tvorbě soch používají přesevších špachtle a štětce. Na třímetrovou sochu medvěda padne okolo 18 tun písku a udusat jí trvá skoro celý den," uvedla Hrtusová. Než se zkušení sochaři mohli pustit do práce, bylo nutné navezený písek připravit pomocí bagru, dusacího stroje a bednění. Kvůli teplému počasí se musí písek prolévat vodou, spotřebuje se jí více než 100 hektolitrů.

Ačkoliv se podle Hrtusové může zdát, že vytvořit si sochu z písku umí i děti na pískovišti, v případě obřích soch to až tak jednoduché není. "Písek vhodný pro stavbu soch putuje na Pustevny až ze 150 kilometrů vzdálené Vápenky Vítošov. I letos jsme ho na Pustevny navezli 90 tun," uvedla Hrtusová. Na Pustevnách již v lednu tradičně vznikají sochy z ledu, v květnu se tam koná řezbářské sympozium Dřevěné Pustevny. Loni výtvarníci začali v létě pracovat i s pískem. "Díky obrovskému úspěchu projektu Pískoles v loňském roce chceme i letos v létě návštěvníkům Pusteven zpestřit návštěvu tohoto beskydského sedla," podotkla Hrtusová.

Projekt Pískoles loni vznikl v duchu boje proti kůrovci a záchrany beskydských lesů. Dobročinný projekt měl za úkol zábavnou formou vzdělat návštěvníky o problematice kůrovce v českých lesích. Dobrovolné vstupné bylo po skončení loňské výstavy soch z písku využito k výsadbě nového lesa v oblasti postižené kůrovcem. "V letošním roce jsme se zaměřili na důležitost šelem v přírodě a nutnost jejich návratu do beskydských lesů. Ve spolupráci s Hnutím Duha z Olomouce bude letošní výtěžek věnován na pomoc monitoringu šelem, tvorbu přirozených koridorů či aktivní pomoc proti pytláctví," dodala Hrtusová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist