https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sociolozka-25-let-sledovala-rodiny-zijici-v-dobrovolne-skromnosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Socioložka Hana Librová 25 let sledovala rodiny žijící v dobrovolné skromnosti

31.1.2017 09:19 | BRNO (ČTK)
Publikace je zaměřená mimo jiné na děti, které vyrostly v rodinách, s jejichž výzkumem Hana Librová před 25 lety začala. Na základě terénního výzkumu se autoři zamýšleli nad tím, zda existuje mezigenerační přenos šetrného způsobu života.
Publikace je zaměřená mimo jiné na děti, které vyrostly v rodinách, s jejichž výzkumem Hana Librová před 25 lety začala. Na základě terénního výzkumu se autoři zamýšleli nad tím, zda existuje mezigenerační přenos šetrného způsobu života.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | MUNIPRESS
Socioložka Hana Librová čtvrt století sledovala rodiny, které žijí v dobrovolné skromnosti a jsou šetrné k životnímu prostředí. Výsledkem je knižní cyklus, jehož třetí díl aktuálně vydalo nakladatelství Masarykovy univerzity Munipress. Svazek, který dostal název Věrní a rozumní: kapitoly o ekologické zpozdilosti, včera Librová a její žáci představili veřejnosti.
 

Třetí publikace je zaměřená mimo jiné na děti, které vyrostly v rodinách, s jejichž výzkumem Hana Librová před 25 lety začala. Na základě terénního výzkumu se autoři zamýšleli nad tím, zda existuje mezigenerační přenos šetrného způsobu života. Domněnka, že se mladí lidé od chování svých rodičů odkloní, se ale nepotvrdila.

"Většinou se přestěhovali do měst a věnují se studiu nebo kariéře. Hodnoty rodičů ale vyznávají dál a obecně si prostředí, ve kterém vyrostli, pochvalují. Jsou vděční za liberální výchovu a dobré vztahy, jaké v rodině panují," uvedl výzkumník Lukáš Kala.

Librová se s účastníky svého výzkumu poprvé setkala v roce 1992. Byli naladěni jinak než většinová společnost ovlivněná čerstvě nastolenou tržní ekonomikou.

"Sledovaní lidé rezignovali na pohodlné profesní zajištění a kariéru. Vzdali se výhod města, bezproblémového zásobování, blízkosti škol a snadno dostupné lékařské péče a přestěhovali se na venkov," uvedla Librová.

První díl trilogie nazvaný Pestří a zelení: kapitoly o dobrovolné skromnosti vyšel v roce 1994, druhý dostal název Vlažní a váhaví: kapitoly o ekologickém luxusu a vyšel v roce 2003. Publikaci Věrní a rozumní vydává Munipress ve dvou verzích: s barevnými linoryty Miloše Slámy nebo s obrazovým doprovodem z díla malíře Bohdana Laciny.

Třiasedmdesátiletá socioložka a bioložka Librová působí na brněnské fakultě sociálních studií. Spoluzakládala tam katedru environmentálních studií. V roce 1998 jí Nadace Charty 77 udělila Cenu Josefa Vavrouška


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist