https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sokolovska-uhelna-chce-lobovat-za-zmenu-vodniho-zakona
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sokolovská uhelná chce lobovat za změnu vodního zákona

22.8.2001 16:20 | SOKOLOV/KARLOVY VARY (ČIA)
K iniciaci novelizace zákona o vodách vedou problémy, které tento zákon v současné době vyvolává v Karlovarském kraji. Zatímco ještě nedávno město Sokolov vítalo vstřícný krok Sokolovské uhelné, která chtěla obyvatelům města poskytnout zatopený důl Michal k rekreaci, nyní nad darem váhá. Obává se totiž placení vysokých finančních částek za napouštění dokončovaného vodního díla. Ještě před větším dilematem pak stojí sama Sokolovská uhelná, protože chystá další vodní rekultivace podstatně většího rozsahu.
 

"Částku za zatopení vytěženého dolu Michal bychom ještě mohli zaplatit. V příštích letech ale připravujeme vodní rekultivace dolu Medard a jeho zatopení by stálo minimálně 180 milionů korun. Na takové výdaje společnost nemá prostředky. Chyba je podle nás v nedávno schváleném znění zákona. Doufali jsme, že Senát jej nenechá projít, ale stalo se. Zákon umožňuje výjimky ve zpoplatnění i některých komerčních činností, ale na rekultivace po důlní činnosti, budoucí atraktivní rekreaci a navíc na příspěvek životnímu prostředí zákonodárci nepomysleli. Nezbude nám než lobovat za změnu zákona," uvedl dnes pro ČIA mluvčí Sokolovské uhelné Josef Michalský.

Problému se v těchto dnech ujala Rada Karlovarského kraje a zařadila jej na program jednání. "Vodní rekultivace a díky tomu vytvořená možnost rekreace jsou doslova strategickým zájmem našeho kraje, podobně jako zlepšování životního prostředí. Cest jak pomoci je samozřejmě více, počínaje finanční podporou až po iniciování novelizace zákona, pro kterou má kraj zákonodárnou iniciativu," řekl dnes ČIA asistent karlovarského hejtmana Jan Kopál.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist