https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sokolovska-uhelna-seznamila-starosty-s-planem-na-likvidaci-kalu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sokolovská uhelná seznámila starosty s plánem na likvidaci kalů

22.3.2018 08:10 (ČTK)
Likvidaci kalů zajišťuje společnost AVE CZ na základě objednávky státu. Z lagun v okolí Ostravy (na obrázku) má postupně vyvézt k likvidaci 91.000 tun kalů, které zůstaly po bývalé výrobě ropných produktů, zejména z podniku Ostramo.
Likvidaci kalů zajišťuje společnost AVE CZ na základě objednávky státu. Z lagun v okolí Ostravy (na obrázku) má postupně vyvézt k likvidaci 91.000 tun kalů, které zůstaly po bývalé výrobě ropných produktů, zejména z podniku Ostramo.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vedení Sokolovské uhelné a.s. (SUAS) včera seznámilo starosty obcí z okolí Vřesové s postupem, jak bude zpracovávat zplyňováním kaly z ostravských lagun. Technologie je podle vedení těžařské firmy vyzkoušená, bezpečná a nebude mít dopad na životní prostředí. Zástupce samospráv informace firmy uklidnily.

 

"Potřeboval jsme získat informace. Zejména mě zajímala otázka dopravy. Tady bylo odpovědí, že přes Chodov nepojede nic, všechno bude přepravováno v uzavřených kontejnerech po železnici. Nebude také vznikat žádná deponie, nikde se to nebude skládkovat," řekl po jednání s vedením firmy starosta Chodova Patrik Pizinger (HNHRM).

Podle předsedy představenstva SUAS Jiřího Pöpperla je největším omylem, že se mluví o spalování. "Takhle to skutečně není. Fakticky se jedná o zplyňování. To znamená, že v tlakové nádobě dojde k rozložení těch látek. A z tlakové nádoby nevede žádný komín, takže do ovzduší nic uniknout nemůže," uvedl Pöpperl. Kaly se budou přidávat ke zplyňovanému uhlí, ale jen v poměru tří až čtyř procent celkového objemu.

Likvidaci kalů zajišťuje společnost AVE CZ na základě objednávky státu. Z lagun v okolí Ostravy má postupně vyvézt k likvidaci 91.000 tun kalů, které zůstaly po bývalé výrobě ropných produktů, zejména z podniku Ostramo.

Technologie ve Vřesové je jediná svého druhu v Česku, podobná je nejblíže u Drážďan v Německu. Podle firmy je zpracování ve Vřesové výrazně bezpečnější a ekologičtější než například spalování nebo dokonce skládkování.

Sokolovská uhelná už likvidaci kalů v minulosti prováděla, a jak zdůrazňuje vedení firmy, bez dopadu na životní prostředí. Šlo například o likvidaci dehtových kalů z nádrže Nové Chalupy u Vřesové. Stejně jako kaly z Nových Chalup nebo Ostravy by se v budoucnosti mělo ve Vřesové zpracovat 13.000 tun dehtových kalů uložených v blízkosti Chodova, které už léta obtěžují v létě obyvatele města značným zápachem.

Vedení firmy seznámilo starosty se záměrem na likvidaci kalů až nyní, protože nechtělo informace vypouštět, dokud nebyla technologie definitivně připravena a neprošla kolaudací. Kolaudace má být dokončena na začátku dubna.

Samospráva chce mít ovšem dohled i po zahájení zpracování kalů. Jak včera uvedl krajský radní pro životní prostředí Karel Jakobec (ODS), kraj bude pozorně sledovat výsledky měření nebezpečných látek ve Vřesové a vedle pravidelných údajů požádá Inspekci životního prostředí také o namátkové kontroly.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist