https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sos-praha-k-omezeni-automobilismu-chybi-vule
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

SOS Praha: K omezení automobilismu chybí vůle

17.10.2001 22:45 | PRAHA (EkoList)
Omezení dopravy v centru, a tudíž snížení škodlivin ve vzduchu, nelze očekávat dříve, než se podaří v Praze dobudovat vnitřní a vnější okruh. Vyplývá to z vyjádření náměstka primátora Petra Švece při dnešní tiskové konferenci na magistrátu. Právě tzv.vnitřní okruh Prahy (Mrázovka-Strahov-Letná-Pelc Tyrolka) je ale trnem v oku ekologických sdružením. Podle Petra Štěpánka z koalice občanských sdružení SOS Praha je omezení dopravy ve středu města spíše problémem nedostatku vůle vedení pražské radnice.
 

"Výstavbou nové kapacitní komunikace dojde pouze k nárůstu celkového množství automobilů v Praze," tvrdí Petr Štěpánek. "Za výrazně menší peníze by se dala udělat řada dopravních změn, které by měly bezprostřední a jednoznačnější výsledky než plánovaná dálnice v tunelech pod Letnou a Stromovkou," zdůrazňuje Štěpánek a dodává, že k tomu tu prostě není vůle.

Švec je však přesvědčen, že právě dokončení soustavy tunelů od jihu na sever, přinese odlehčení na magistrále, Smíchovu a Letné. Podle něj neexistuje legislativní rámec jak zakázat řidičům vjezd do centra Prahy. "Je to otázka velkého množství peněz na dostavbu okruhu a zároveň musí zafungovat určitá uvědomělost obyvatel Prahy," sdělil EkoListu Švec.

Právě automobilová doprava je v Praze hlavním zdrojem nebezpečných oxidů dusíku.


reklama

 
Jan Bouchal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist