https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sos-praha-pozadujeme-zruseni-uzemniho-rozhodnuti-o-stavbe-obchodniho-centra-eden
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřSOS Praha: Požadujeme zrušení územního rozhodnutí o stavbě obchodního centra Eden

18.4.2001 14:41 | PRAHA (EkoList)
"Jednoznačně požadujeme zrušení zpochybňovaného územního rozhodnutí a potrestání ředitelky odboru územního rozhodování pražského magistrátu Jany Kejvalové," prohlásil dnes tiskový mluvčí SOS Praha Petr Štěpánek. Podle Štěpánka se ředitelka Kejvalová dostala do střetu zájmů při rozhodování o povolení výstavby obchodně administrativního centra na místě dnešního parku před Kulturním domem Eden v Praze Vršovicích.
 

"Domníváme se, že zde podle zákona o obcích došlo k jednoznačnému konfliktu zájmů", dodal Petr Štěpánek. Štěpánek tvrdí, že Jana Kejvalová, která vydávala územní rozhodnutí o stavbě obchodního centra Eden, je sestrou Jiřího Filípka, který za firmu Loxia a.s. zajišťoval dílčí rozhodnutí od odboru životního prostředí a odboru památkové péče Magistrátu hlavního města Prahy. Tyto dokumenty jsou nutné pro získání celkového územního rozhodnutí pro celou stavbu centra Eden. (Studii stavby od firmy Loxia najdete zde.)

Na tuto situaci již před rokem upozornilo tehdejšího tajemníka, dnes ředitele pražského magistrátu Zdeňka Zajíčka, občanské sdružení Zdravý život, které založili občané, bydlící v okolí parku před KD Eden. Ze Zajíčkovy odpovědi, kterou sdružení obdrželo 7. dubna 2001, vyplývá, že nebyl shledán důvod k vyloučení inženýrky Kejvalové z projednávání a že nedošlo k porušení správního řádu.

SOS Praha má podle Petra Štěpánka i "zásadní výhrady" k likvidaci parku před kulturním domem Eden, kde má být obchodní centrum Eden vybudováno. Vystavěním obchodního centra navíc stoupne vytíženost dnes již velmi frekventované křižovatky a tím i k zvýšení imisí v této lokalitě, navíc bude zbudována křižovatka nová. K vydání územního rozhodnutí došlo i přes negativní výsledek posouzení vlivů na životní prostředí i negativní postoj MŽP, čímž dochází k nerespektování zákona o ochraně životního prostředí.

Ve čtvrtek 19. dubna proběhne na úřadu městské části Prahy 10 veřejné místní šetření o kácení zeleně v parku v trasách inženýrských sítí obchodního centra Eden.

Martin Mach

Jiří Janda a Petr Štěpánek před KD Eden

Jiří Janda, Zdravý život

Petr Štěpánek, SOS Praha

Jiří Janda

a Petr Štěpánek

Jiří Janda,

Zdravý život

Petr Štěpánek,

SOS Praha

Park před KD Eden

Zde by se mělo kácet

Park Před KD Eden

Park před KD Eden

kvůli obchodnímu

centru asi zanikne

Zde by se mělo

kácet

Budovu v pozadí

by mělo zakrýt

křídlo nové budovy

Křižovatka Vršovická - U Slavie - Bělocerkevská

Vršovická

Jedna z nejrušnějších křižovatek metropole

Křižovatka ulic

Vršovická - U Slavie

- Bělocerkevská

Bude mít Vršovická

další křižovatku?

Jedna z nejrušnějších

křižovatek Prahy

Foto: Martin Mach/EkoList


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist