https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/souboru-stoletych-lip-na-hornim-namesti-v-prerove-hrozi-vykaceni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Souboru stoletých lip na Horním náměstí v Přerově hrozí vykácení

21.3.2018 01:10 | PŘEROV (ČTK)
Bezpečnostní ořez lip je naplánován na příští týden, aby se práce stihly do Velikonoc. Pokud stromům zásah nepomůže, zajistí město po jejich vykácení náhradní výsadbu. Nových lip by ale bylo méně kvůli tomu, aby byly stromy v určité vzdálenosti od sebe a lépe prospívaly. Lípy na Horním náměstí rostou zhruba sto let. / Ilustrační foto
Bezpečnostní ořez lip je naplánován na příští týden, aby se práce stihly do Velikonoc. Pokud stromům zásah nepomůže, zajistí město po jejich vykácení náhradní výsadbu. Nových lip by ale bylo méně kvůli tomu, aby byly stromy v určité vzdálenosti od sebe a lépe prospívaly. Lípy na Horním náměstí rostou zhruba sto let. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Hornímu náměstí v Přerově hrozí, že přijde o svou dominantu, soubor staletých lip. Důvodem je špatný stav stromů, podle znaleckého posudku jsou jejich kmeny i větve napadeny infekcí. Odborníci navrhují, aby byly stromy pokáceny a nahrazeny novou dřevinou. Podle nich mohou ohrozit i kolemjdoucí. Radnice dá šesti vzrostlým lípám, které na náměstí míjí již pátá generace Přerovanů, ještě šanci. Stromy nyní nechá ořezat, a pokud budou dále chřadnout, půjdou na podzim k zemi. Včera to řekla mluvčí radnice Lenka Chalupová.
 

"Máme v ruce čerstvý znalecký posudek, který říká, že je špatná vitalita, stabilita stromů i jejich zdravotní stav. Odborníci zjistili, že lípy prosychají, mají infekci kmene i větví. To, že nejsou v dobré kondici, je na první pohled zřejmé i pro laiky, kteří soubor stromů na Horním náměstí dlouhodobě sledují," uvedl náměstek primátora Pavel Košutek (ANO).

Zástupci radnice si uvědomují, že zásah do souboru stoletých lip budou lidé vnímat emotivně. "Jsem přesvědčen, že dojde-li ke kácení, budou to mnozí prožívat emotivně a negativně. Musím ale zdůraznit, že když by stromy někoho zranily nebo zabily, budeme voláni k zodpovědnosti my, nikoliv občané," uvedl primátor Vladimír Puchalský (Společně pro Přerov).

Stromy podle úředníků z odboru životního prostředí chřadnou posledních pět let. Podle zprávy dendrologa stav stromů neumožňuje jejich dlouhodobou existenci na tomto místě. Jako řešení navrhuje kompletní vykácení. "Stromy už byly v minulosti ořezány a v koruně byla instalována bezpečnostní vazba, devastace ale pokračuje. Dalším ořezem asi jen oddálíme konec životnosti stromů, přesto se o to chceme pokusit," uvedla Svatava Doupalová z přerovského magistrátu.

Bezpečnostní ořez lip je naplánován na příští týden, aby se práce stihly do Velikonoc. Pokud stromům zásah nepomůže, zajistí město po jejich vykácení náhradní výsadbu. Nových lip by ale bylo méně kvůli tomu, aby byly stromy v určité vzdálenosti od sebe a lépe prospívaly. Lípy na Horním náměstí rostou zhruba sto let. Znalec vyčíslil jejich hodnotu na 370.000 korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist