https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soucasti-kovozoo-ve-starem-meste-bude-nove-galerie-zamerena-na-tvorbu-z-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Součástí Kovozoo ve Starém Městě je nově galerie zaměřená na tvorbu z odpadu

7.1.2024 00:27 | STARÉ MĚSTO (ČTK)
Kovozoo sídlí v areálu někdejšího cukrovaru, který v druhé polovině 19. století založili bratři Abraham a Heřman Mayovi.
Kovozoo sídlí v areálu někdejšího cukrovaru, který v druhé polovině 19. století založili bratři Abraham a Heřman Mayovi.
Foto | Hugo / Wikimeda Commons
Do Kovozoo ve Starém Městě na Uherskohradišťsku, která patří mezi turisticky nejvyhledávanější cíle ve Zlínském kraji, přibyla galerie zaměřená na tvorbu z odpadu. Návštěvníkům se poprvé otevřela v sobotu 6. ledna, uvedla Martina Juřenová ze skupiny REC Group, která areál provozuje.
 

Galerie nese název Mayak. Jde o spojení slov May, což je příjmení zakladatelů staroměstského cukrovaru, a maják, který patří mezi hlavní symboly areálu. "Naše nová galerie nabízí prostor k vystavování děl podporujících myšlenku recyklace a dávání věcem druhou šanci. Zaměřuje se na tvorbu umělců pracujících s kovem, přírodními či odpadními materiály. Zároveň však poskytuje prostor všem tvůrcům a kreativcům, kteří chtějí svá díla ukázat světu," uvedl generální ředitel REC Group Bronislav Janeček.

Galerie bude působit v Mayově sále v Kongresovém centru společnosti REC Group. Prostor býval využíván jako přednáškový sál a tento účel částečně zachovává i nová galerie. K dispozici má projekční plochu s místy až pro 20 lidí. Galerie může sloužit pro dvě paralelní výstavy. Stálá expozice nabízí díla k prodeji, druhá část slouží krátkodobým výstavám.

V lednu a únoru si zájemci mohou v galerii prohlédnout výstavu s názvem Implementace od sochaře a designéra Lukáše Dvorského, který působí v Ostravě. Ve stálé expozici je umístěna tvorba z kovu, jejímž autorem je slovenský umělec Peter Kuraj. "Jeho domovina ho odmalička inspirovala krásou své přírody. Inspirovala jej natolik, že se rozhodl věnovat její ochraně, což se ukazuje v jeho tvorbě, ve které poukazuje na zranitelnost křehkého přírodního ekosystému, a to zhodnocováním odpadu formou uměleckého ztvárnění," uvedla Juřenová.

Kovozoo sídlí v areálu někdejšího cukrovaru, který v druhé polovině 19. století založili bratři Abraham a Heřman Mayovi. Nabízí stovky zvířat vyrobených z kovového šrotu. Doplňují je další exponáty, kterými jsou například tramvaj, letoun L-610, staré zemědělské stroje, vysloužilá hasičská auta nebo buldozery. Dále lze v areálu navštívit muzeum veteránů a vyhlídkové lávky nebo se svézt vláčkem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist