https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soud-eu-zacal-projednavat-spor-o-dul-turow-podle-cr-duvody-k-zalobe-trvaji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soud EU začal projednávat spor o důl Turów, podle ČR důvody k žalobě trvají Aktualizováno

9.11.2021 14:37 | LUCEMBURK (ČTK)
Soudní dvůr Evropské unie dnes začal projednávat česko-polský spor o těžbu v polském hnědouhelném dole Turów. Zástupce české strany na úvod jednání prohlásil, že důvody k žalobě stále trvají, neboť Polsko porušuje mimo jiné unijní pravidla o ochraně životního prostředí. Vláda ve Varšavě má na věc dlouhodobě opačný názor a navzdory pokutě se odmítá podřídit předběžnému soudnímu příkazu k přerušení prací v dole.
 

Česká strana se na soud obrátila letos v únoru poté, co loni polské úřady schválily prodloužení těžby v dole do roku 2026. Podle české vlády se tak stalo bez dostatečného posouzení vlivu dalších prací na životní prostředí, což je i názor Evropské komise. Polsko poté na jaře schválilo právní úpravy, které pode polské vlády dostatečně reagují na námitky české strany i komise.

"Zásadní problémy, kvůli kterým jsme podávali žalobu, stále trvají," řekl dnes soudu náměstek ministra zahraničí Martin Smolek, který českou vládu ve sporu zastupuje. Ani nová polská pravidla podle něj nezajišťují, že bude povolení v souladu s unijní směrnicí o posuzování vlivu na životní prostředí (EIA). Polsko například nedalo veřejnosti dostatečnou možnost účastnit se schvalovacího řízení, nevládní organizace například mohou pouze podávat odvolání, nikoli se zapojit do řízení v jeho začátku, uvedl Smolek. Proti prodloužení činnosti dolu a jeho plánovanému rozšíření protestují české ekologické organizace i zástupci obyvatel Libereckého kraje, kteří se obávají vlivu těžby na kvalitu pitné vody ve svých obcích.

"Zbavuje je to možnosti účinné právní obrany," prohlásil na adresu polských pravidel český zástupce, který stejně jako jeho polský kolega odpovídal na řadu dotazů soudců.

Varšava označuje české námitky za nepodložené. Zároveň tvrdí, že důl zajišťuje práci pro tisíce lidí, jejichž životní situace by se jeho zavřením zásadně zhoršila.

"Polsko již objasnilo, proč považuje všechna obvinění za nepodložená," prohlásil při dnešním slyšení zástupce polského ministerstva zahraničí Damian Krawczyk. Varšava již podle něj "vyčerpávajícím způsobem" dokázala, že vyhovuje požadavkům předpisů o ochraně životního prostředí. Česko navíc některé své námitky formulovalo nesprávně, když například mluví o porušování směrnice o vodě, kterou Polsko dodržuje, dodal Krawczyk.

Právní zástupkyně Evropské komise Katharina Herrmannová prohlásila, že unijní exekutiva má na věc podobný názor jako česká strana. Polsko podle ní stále nevyřešilo většinu problémů, kvůli nimž je žaloba nadále oprávněná. Herrmannová navíc připomněla říjnový výrok polského ústavního soudu, který zpochybnil nadřazenost unijního práva nad zákony země.

"Komise doufá, že Polsko nezpochybňuje a nebude zpochybňovat přednost unijního práva v tomto řízení," řekla Herrmannová.

Soud již v květnu vyhověl české žádosti a nařídil zastavení prací v dole až do finálního verdiktu. Protože se polská strana odmítla příkazu podřídit a práce v dole dál běží, vyměřil jí soud pokutu půl milionu eur (12,6 milionu korun) denně. Vláda ve Varšavě odmítá platit, kvůli čemuž zemi hrozí krácení unijních fondů.

Obě země se mezitím pokoušejí vyřešit situaci pomocí mezivládní dohody, o které začaly jednat na jaře. Zatím se jim však nepodařilo dospět ke kompromisu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist