https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soud-manipulacni-rad-orliku-musi-znovu-projit-spravnim-rizenim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soud: Manipulační řád Orlíku musí znovu projít správním řízením

13.11.2020 00:47 | MĚLNÍK (ČTK)
Žalobou, jíž soud zčásti vyhověl, se Mělník a další obce bránily už schválenému řádu, chtějí větší zadržení vody kvůli ochraně před povodněmi.
Žalobou, jíž soud zčásti vyhověl, se Mělník a další obce bránily už schválenému řádu, chtějí větší zadržení vody kvůli ochraně před povodněmi.
Foto | Martin Singr / Ekolist.cz
Manipulační řád Orlíku musí podle krajského soudu v Praze znovu podstoupit správní řízení. Krajský soud totiž zrušil rozhodnutí ministerstva zemědělství, resort tak bude řád ve správním řízení znovu projedná. Opatření na Orlíku má spolu s Povodím Vltavy přesněji zdůvodnit. Žalobou, jíž soud zčásti vyhověl, se Mělník a další obce bránily už schválenému řádu, chtějí větší zadržení vody kvůli ochraně před povodněmi. ČTK to sdělil za advokátní kancelář Frank Bold Advokáti David Povolný. Kancelář Mělník ve sporu zastupuje.
 

Původně zamítnutou žalobou se nyní Krajský soud zabýval znovu poté, co mu věc vrátil letos v dubnu Nejvyšší správní soud. Vyjádření Povodí Vltavy ČTK zjišťuje.

"Krajský soud akceptoval naši žalobu v té části, kde jsme požadovali zdůvodnit použití hradítek a jejich důsledků pro regulaci velikosti odtoku z nádrže," řekl Jiří Nezhyba z Frank Bold Advokáti. Hradítka jsou zařízení umožňující regulaci hladiny vody v nádrži.

Ministerstvo zemědělství a státní podnik Povodí Vltavy mají podle soudu doložit další podklady včetně odborného vyhodnocení vlivu hradítek na odtok vody z hráze i na vodní hladinu. "Žalovaný musí uvést, kde a jak mají být hradítka užita, přesvědčivě vysvětlit a důkazně podložit, jaké následky má instalace hradítek oproti stavu, kdyby nebyly instalovány," uvádí rozhodnutí soudu.

Podle starosty Mělníka Ctirada Mikeše (Mé město) je pro města a obce nacházející se po proudu Vltavy pod Orlíkem důležité, aby se o věcech jako je manipulační řád rozhodovalo transparentně, odborně a obce se mohly debat o opatřeních účastnit.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist