https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soud-odmitl-zalobu-kraje-na-np-sumava-a-mzp-kvuli-zonam
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soud odmítl žalobu kraje na NP Šumava a ministerstvo kvůli zónám

4.6.2020 11:29 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
Hranice národního parku Šumava.
Hranice národního parku Šumava.
Foto | Aktron / commons.wikimedia.org
Krajský soud v Českých Budějovicích odmítl žalobu Jihočeského kraje na šumavský národní park a ministerstvo životního prostředí (MŽP) kvůli poslednímu návrhu zón území. Soud uvedl, že na rozhodování ve sporu nemá pravomoc. ČTK to řekl právní zástupce NP Šumava Miloš Tuháček. Kraj se na soud obrátil s tvrzením, že jej národní park i ministerstvo prakticky vyloučily z jednání o rozčlenění zón ochrany přírody.
 

"Podobné záležitosti by asi měl spíše řešit Ústavní soud," řekl Tuháček. Krajský soud v odůvodnění usnesení uvedl, že kvůli absenci základní podmínky řízení mu nezbylo než žalobu odmítnout. Proti rozhodnutí je možné podat kasační stížnost k nejvyššímu správnímu soudu.

Jihočeský kraj podal správní žalobu loni v srpnu. Tvrdil v ní, že pokračování v procesu vymezení zón ochrany přírody v Národním parku Šumava je podle paragrafu 82 nezákonným zásahem.

Jihočeský kraj tím reagoval na tehdy projednávanou takzvanou zonaci, která navrhovala park rozdělit na čtyři území s rozdílným přístupem. Návrh počítal s tím, že nejpřísnější režim, v němž se nesmí zasahovat, platí pro 27 procent rozlohy NP Šumava. Rozdělení zón kritizovali někteří vědci, kteří tvrdili, že území s nejpřísnějším režimem by mělo zabírat až polovinu parku.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) letos v únoru přesto podepsal vyhlášku o zonaci NP Šumava v navrhované podobě. Začala platit od 1. března.

Už 1. ledna nabyly účinnosti dvě vyhlášky o vymezení zón ochrany přírody národních parků České Švýcarsko a Podyjí. Na podzim by pak mohlo podle dřívějších informací ministerstva začít platit nové vymezení zón v Krkonošském národním parku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist