https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soud-potvrdil-propadnuti-parcel-spolku-ktery-poskodil-prirodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soud potvrdil propadnutí parcel spolku, který poškodil přírodu

13.4.2019 00:44 | BRNO (ČTK)
Odvolací Krajský soud v Brně potvrdil propadnutí vybraných pozemků spolku SVS Delta Racing Team, který při budování motokrosové dráhy u Vážan nad Litavou poškodil životní prostředí. Informovala o tom mluvčí soudu Eva Angyalossy. Spolek podle dřívějšího rozsudku vyškovského soudu umožnil nelegální navážení suti, která sesuvem poškodila desítky dalších parcel. Jen zmírnění následků poškození životního prostředí by si podle soudu vyžádalo asi 43 milionů korun. Rozhodnutí odvolacího soudu je pravomocné.
 

Spolek podle prvoinstančního soudu od roku 2012 u Vážan nad Litavou při budování dráhy umožnil navážení velkého množství zeminy, recyklátu, směsného a stavebního odpadu, a to i s obsahem azbestu. Navážení trvalo až do roku 2016. "Prokázalo se, že se tam konaly časté navážky suti včetně nebezpečného azbestu, prokázalo se to posudky i odbornými vyjádřeními," uvedla při odůvodnění rozsudku v listopadu 2018 samosoudkyně Zdeňka Kalová. Sesuv navážky pak podle ní překryl zemědělskou půdu jiných vlastníků. Šlo asi o čtyři desítky zasažených parcel o rozloze 26.000 metrů čtverečních. Sesuv také zasypal více než 100 metrů potoka. Navážka podle obce ohrožovala i suchý poldr, který tam nechala vybudovat.

Někdejší jednatel spolku Tomáš Hrdinka se podle jeho obhájce Milana Netolického hájí tím, že kdyby mu správní orgány neházely klacky pod nohy, vybudoval by tam zamýšlený sportovní areál. Muž v tomto případě neskončil u soudu jen díky tomu, že jeho trestní stíhání policie v této věci vyhodnotila jako neúčelné. Brněnský krajský soud mu totiž už dříve uložil 9,5 roku vězení za závažnější daňové úniky.

Vyškovský soud spolku uložil trest propadnutí pěti dotčených pozemků. Proti rozsudku se odvolal státní zástupce a poškození. Krajský soud z rozhodnutí jeden pozemek kvůli problematičnosti vyjmul, propadnutí ostatních potvrdil. Odvolání všech poškozených pak zamítl.

Úřady už v roce 2014 rozhodly o tom, že je potřeba lokalitu částečně uvést do původního stavu. Krajský soud ale později vyhověl žalobě spolku, požadoval důkladnější přezkoumání situace a ověření proveditelnosti požadovaných úprav. Následovala kasační stížnost obce spojená s návrhem na předběžné opatření, kterému Nejvyšší správní soud sice vyhověl a zakázal další navážky, nakonec však stížnost obce zamítl.

Suchý poldr nechala obec v roce 1990 vybudovat za milion korun. Hráz zadrží vodu z dešťů či tání sněhu a chrání tak obec před povodněmi.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist