https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soud-pravomocne-zamitl-zalobu-ostravanky-na-stat-kvuli-ovzdusi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soud pravomocně zamítl žalobu Ostravanky na stát kvůli ovzduší

22.11.2016 11:12 | PRAHA (ČTK)
Pavla Skýbová žalobu podala poté, co se nejprve neúspěšně obrátila na ministerstvo životního prostředí. Svůj nárok zdůvodnila tím, že v ostravských Radvanicích, kde bydlí v rodinném domku, jsou dlouhodobě a výrazně překračovány hodnoty imisních limitů pro částice polétavého prachu.  Ilustrační foto.
Pavla Skýbová žalobu podala poté, co se nejprve neúspěšně obrátila na ministerstvo životního prostředí. Svůj nárok zdůvodnila tím, že v ostravských Radvanicích, kde bydlí v rodinném domku, jsou dlouhodobě a výrazně překračovány hodnoty imisních limitů pro částice polétavého prachu. Ilustrační foto.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pražský městský soud dnes pravomocně zamítl žalobu Ostravanky Pavly Skýbové, která od státu požadovala odškodnění jeden milion korun za nevydání plánu a programu ke zlepšování kvality ovzduší. Žena tvrdila, že jí vznikla nemajetková újma, protože žije ve stresu a obavách. Podle odvolacího senátu sice úřední postup státu nebyl správný, Skýbová ale neprokázala souvislost se vznikem újmy a další část jejího nároku je promlčená.
 

Skýbová žalobu podala poté, co se nejprve neúspěšně obrátila na ministerstvo životního prostředí. Svůj nárok zdůvodnila tím, že v ostravských Radvanicích, kde bydlí v rodinném domku, jsou dlouhodobě a výrazně překračovány hodnoty imisních limitů pro částice polétavého prachu.

"Zdá se, že soudy požadují konkrétnější újmu na zdraví," reagoval na rozsudek právník Skýbové Pavel Černý. Podle něj je to špatně, protože evropské právo stanoví ve vztahu ke znečištění ovzduší mezní limity proto, aby chránilo jednotlivce. Česká justice tak ignoruje evropskou dimenzi sporu, dodal.

Podle ženy ji ministerstvo poškodilo nesprávným úředním postupem, konkrétně nevydáním akčního plánu s přehledem krátkodobých opatření k ochraně ovzduší a nevydáním programu zlepšování kvality ovzduší pro aglomeraci Ostrava/Karviná/Frýdek-Místek. Poukazovala mimo jiné na dřívější rozsudek ostravského krajského soudu, který jí dal za pravdu v tom, že nevypracování a nevydání akčního plánu pro oblasti se zhoršenou kvalitou ovzduší bylo nezákonným zásahem krajského úřadu Moravskoslezského kraje do jejího práva.

Obvodní soud pro Prahu 10 v srpnu konstatoval, že o nesprávný úřední postup státu nešlo, protože stát nemůže nést odpovědnost za svou normotvornou činnost. S tím odvolací senát nesouhlasil. "Nevydání akčního plánu je nesprávným úředním postupem státu, neboť ho předpokládal zákon," uvedl dnes předseda senátu Martin Jachura. Ztotožnil se ale s názorem, že Skýbová neprokázala vznik újmy, která jí podle ní vznikla. Žalobu ohledně akčního plánu navíc žena podala s dvouletým zpožděním od uplynutí promlčecí lhůty.

Na výsledek sporu Skýbové čeká u Obvodního soudu pro Prahu 10 žaloba dalšího Ostravana Vladimíra Burdy, který je společně se Skýbovou členem občanského sdružení Vzduch. I on žádá milionové odškodné a tvrdí, že špatné ovzduší se podepsalo na zdraví celé jeho rodiny. Burdu rovněž zastupuje právník Černý, který novinářům řekl, že se po dnešní prohře musí s klientem poradit o dalším postupu. Stažení žaloby ale nepředpokládá.

Ovzduší v Moravskoslezském kraji je dlouhodobě nejhorší v Česku. Jeho kvalitu ovlivňuje nejen průmysl a doprava, ale i topení v domácnostech nebo škodliviny, které vítr přináší z Polska. Ministerstvo na žalobu už dříve reagovalo v obecné rovině tak, že kvalitu ovzduší v regionu a jeho řešení pokládá za svou prioritu a na zlepšení proudí peníze z evropských fondů i z národních zdrojů. Jako příklad uvedlo zvýhodnění kraje v dotačním programu Nová zelená úsporám nebo v dotacích na výměnu starých kotlů za nové ekologické.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist