https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soud-prodlouzil-vazbu-muzi-obvinenemu-za-zalozeni-pozaru-v-ceskem-svycarsku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soud prodloužil vazbu muži obviněnému za založení požáru v Českém Švýcarsku

2.4.2024 14:18 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČTK)
Požár v Národním parku České Švýcarsko v červenci 2022.
Požár v Národním parku České Švýcarsko v červenci 2022.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ústecký krajský soud dnes prodloužil vazbu muži obviněnému ze založení požáru v národním parku České Švýcarsko v létě 2022. Za obecné ohrožení a poškození cizí věci mu hrozí až 15 let vězení. Obhájce bývalého dobrovolného strážce národního parku Vít Pavko dnes novinářům řekl, že jeho klient trvá na tom, že České Švýcarsko nezapálil v roce 2022. Rozhodnutí o vazbě je pravomocné. Muž je ve vazbě od května loňského roku. Požár byl nejrozsáhlejší v historii ČR.
 

Prodloužení vazby navrhl státní zástupce. "Soud akceptoval plně moje důvody," řekl žalobce Tomáš Skála. Soud vazbu muži prodloužil, protože má obavy z jeho případného útěku a také z toho, že by mohl znovu páchat trestnou činnost. Podle Skály se obviněný vyjadřoval k dané věci, ale protože šlo o neveřejné zasedání, ponechal ho státní zástupce bez komentáře.

Obhájce Vít Pavko navrhl propuštění muže z vazby. "Obviněný ví o těch důvodech vazby, ví, pro co je stíhán, a je srozuměn s tím, že vazba bude pokračovat," řekl advokát novinářům. "Klient se vzdal práva stížnosti (proti prodloužení vazby), a to i za osoby blízké," uvedl.

Trestnou činnost zprvu obviněný podle dřívějšího vyjádření náměstkyně krajské státní zástupkyně Kateřiny Doušové částečně doznával, posléze však vždy prostřednictvím svého obhájce novinářům vzkazoval, že velký požár v národním parku nezpůsobil. Podle vyšetřovatelů zapálil muž následně v dubnu 2023 na Děčínsku rozhlednu nebo posedy. "K tomu se doznává, jedná se o nějaké zapálené krmelce a podobně," řekl dnes Pavko. Podle vyšetřovatelů způsobil muž všemi svými činy škodu 350 milionů korun. Dozorující státní zástupce pro něj v podané obžalobě navrhuje trest zhruba v polovině výše zmíněného rozmezí, tedy kolem 12 let a ochranné léčení v ústavní formě. "Soud se snaží vycházet vstříc s tím, že hlavní líčení nařídí už na květen," uvedl Pavko.

Požár vypukl předloni v noci na 24. července. Zasáhl plochu o velikosti přes 1000 hektarů. Likvidace byla velmi náročná. Vystřídalo se u ní 6000 hasičů a 400 kusů techniky. Do boje s požárem byli nasazeni profesionální i dobrovolní hasiči z celé republiky, velké množství techniky včetně vrtulníků s vaky s vodou a letadel, a to i ze zahraničí. U hašení pomáhali i policisté, vojáci, záchranáři, samosprávy a dobrovolníci. Zhruba šest desítek hasičů utrpělo zranění, někteří skončili i v nemocnici. Museli se evakuovat obyvatelé několika obcí, v osadě Mezná shořely tři domy a další plameny poničily.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist