https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soud-rozhodne-o-podmince-bezuhonnosti-myslivecke-straze
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soud rozhodne o podmínce bezúhonnosti myslivecké stráže

22.1.2018 13:00 | BRNO (ČTK)
Nemusí být bezúhonní? ilustrační snímek
Nemusí být bezúhonní? ilustrační snímek
Ústavní soud (ÚS) dnes vyhlásí nález k podmínkám ustanovování myslivecké stráže. Návrh na zrušení části zákona o myslivosti podal Nejvyšší správní soud. Poukazuje na příliš přísně vymezenou podmínku bezúhonnosti pro členy stráže.
 

Stráž dohlíží v každé honitbě na dodržování zákonů a myslivecké etiky. Může si vyžádat zbrojní průkaz, lovecký lístek a povolenku, zastavovat auta a kontrolovat, zda nepřevážejí upytlačenou zvěř, i zadržet člověka přistiženého při neoprávněném lovu. K pravomocem myslivecké stráže patří také možnost usmrtit toulavého psa nebo zdivočelé hospodářské zvíře.

Podmínkou pro členy myslivecké stráže je bezúhonnost. Podle zákona podmínku nesplňuje člověk pravomocně odsouzený pro jakýkoliv úmyslný trestný čin ani pachatel mysliveckého přestupku.

Cílem zákona je zajistit "morální nezávadnost" člověka ve funkci myslivecké stráže. Stanovené podmínky jsou však podle Nejvyššího správního soudu nepřiměřeně přísně vymezené. Soud má na stole konkrétní případ člověka, který nesmí do stráže kvůli "škraloupu" z roku 1976. Tehdy si vyslechl trest za rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist