https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soud-uznal-vinnym-zastupce-farmy-z-tyrani-zvirat-dostal-podmineny-trest
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soud uznal vinným zástupce farmy z týrání zvířat, dostal podmíněný trest

10.10.2022 10:23 | PŘEROV (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Přerovský soud uznal vinným Petra Gracu z týrání zvířat na farmě nedaleko Hustopečí nad Bečvou na Přerovsku, dostal podmíněný trest. Zvířata se podle rozsudku pohybovala v bahně a výkalech, veterináři na místě při kontrole našli v bahně i uhynulé tele. Podle soudce muž nezajistil pro chov zvířat vyhovující podmínky. Graca s vinou nesouhlasil, tvrdil, že kontrola veterinární správy nebyla provedena podle zákona a že šlo o nešťastnou shodu okolností, na které mělo vliv i deštivé počasí. U soudu se odvolal, žalobce se vzdal práva odvolání.
 

Gracu soud potrestal desetiměsíčním trestem se zkušebním odkladem na dva roky, podle původní kvalifikace mu hrozily až tři roky vězení. "Šlo o exces, obžalovaný není osobou, která běžně týrá zvířectvo," uvedl soudce Tomáš Novotný.

Podle rozsudku jednapadesátiletý muž jako zodpovědná osoba nezajistila zvířatům vyhovující podmínky od přesně nezjištěné doby do února 2020. "Místo pro chov zvířat bylo pokryté souvislou vrstvou bahna a výkalů a taktéž stáje byly pokryté vrstvou výkalů," uvedl soudce. Zvířata se podle důkazů nacházela ve špatném stavu, byla vyčerpaná, apatická a usínala vestoje. "Fotografie jsou velmi sugestivní a to i z policejní kontroly, ta zvířata tam neměla nejen stání, ale ani možnost ulehnutí," podotkl soudce.

Podmínky přitom obžalovaný podle rozsudku nezajistil ani březí krávě, kterou ponechal ve venkovním výběhu. "Porozené tele tak zapadlo do vrstvy bláta, kde se nemohlo postavit a napít a došlo tak k jeho úhynu," popsal soudce.

Případem se soud zabýval od loňského června, vyslechl nejen zaměstnance farmy, ale i veterináře a pracovníky veterinární správy. Soud se k případu vrátil po devíti měsících poté, co si nechal vypracovat ústavní znalecký posudek ke zhodnocení stavu chovaných zvířat. Z něj mimo jiné vyplynulo, že tele uhynulo v důsledku dehydratace a vyhladovění a podle znalců tak jde o trýznivé týrání.

Graca, který se u soudu hájil sám, s posudkem nesouhlasil, podal i námitku podjatosti. Poukázal, že soud se opírá v důkazech o závěry kontroly veterinářů, která podle něj nebyla zákonná. Nebylo podle něj také prokázáno, zda pitvané tele pocházelo z jeho farmy. "Celá kauza je tak zmanipulovaná a zmatečná, že navrhuji zproštění obžaloby," uvedl Graca. Odvolal se přímo na místě. "Chci, aby se prokázala pravda, chci prokázat svou nevinu. Zvířata mne živí, mám k nim osobní vztah," uvedl po rozsudku.

Na případ upozornila předloni v únoru Státní veterinární správa (SVS), která chovateli uložila pokutu 45.000 korun za porušení veterinárního zákona, neboť bez vyžádaní veterinárního osvědčení přemístil část chovu den před kontrolou na Slovensko. Farmě poté odebral Státní zemědělský intervenční fond prestižní ocenění Klasa a Regionální potravina. Důvodem bylo podle fondu porušování zákona na ochranu zvířat proti týrání.


reklama

 
Alena Horáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist