https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soud-v-brne-zamitl-dalsi-zalobu-ochrancu-prirody-ohledne-d49
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soud v Brně zamítl další žalobu ochránců přírody ohledně D49

13.7.2018 00:20 | ZLÍN (ČTK)
Vznik dálnice, která má dále vést na Valašsko, ochránci přírody brzdí dlouhodobě. / Ilustrační foto
Vznik dálnice, která má dále vést na Valašsko, ochránci přírody brzdí dlouhodobě. / Ilustrační foto
Krajský soud v Brně zamítl další žalobu ochránců přírody ohledně přípravy dálnice D49 z Hulína do Fryštáku, potvrdila včera mluvčí krajského soudu Eva Lásková. Server iDNES.cz uvedl, že v krátké době tak silničáři mohou žádat o stavební povolení. Příprava dálnice se zastavila loni na jaře po první žalobě aktivistů.
 

Ochránci přírody ze spolku Egeria v žalobách argumentují, že se v plánované trase místy vyskytují chránění živočichové. V květnu soud zamítl jejich žalobu, která se týkala výskytu křečka polního v lokalitě, na konci června pak druhou, v níž argumentovali výskytem dalších 17 druhů živočichů. Šlo například o čolka obecného, raka říčního či rosničku zelenou. K první zamítnuté žalobě mluvčí uvedla, že žaloba byla celkově zhodnocena jako nedůvodná, námitky v ní se opakují a už byly vyřešeny v rámci řízení před správním orgánem. Ohledně druhé žaloby ještě není vypracováno odůvodnění.

Vznik dálnice, která má dále vést na Valašsko, ochránci přírody brzdí dlouhodobě. Příprava dálnice se zastavila loni na jaře po první žalobě aktivistů, tehdy jí soud přiřkl odkladný účinek. Až nyní tedy mohou silničáři podle serveru v přípravě dálnice pokračovat. "Rozhodnutí soudu vítáme. Jsme rádi, že soud stojí na naší straně," řekl serveru iDNES.cz ředitel zlínské pobočky Ředitelství silnic a dálnic ČR Karel Chudárek.

"My i zhotovitel jsme připraveni začít, ale chybí nám stavební povolení. Než soud napíše odůvodnění, měli bychom mít vyřízená vyjádření, která nám zatím propadla. Pak všechny doklady dodáme stavebnímu úřadu a počkáme, až vydá stavební povolení," doplnil ředitel.

Kdy by se mohlo začít stavět, Chudárek nechce předjímat. Proti povolení, které vydá ministerstvo dopravy, se aktivisté budou moci odvolat. O odvolání by pak rozhodovala rozkladová komise ministra. A i kdyby dala za pravdu silničářům, aktivistům se podle serveru opět otevře cesta k podání žaloby na soud, uvedl server.

Soud eviduje žalobu spolku ohledně výskytu chráněných živočichů i v úseku plánované D49 mezi Fryštákem a Lípou. O této by měl soud podle Láskové rozhodnout do konce prázdnin.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist