https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soud-v-haagu-rozhodl-ve-prospech-somalska-ve-sporu-s-kenou-o-teritorialni-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soud v Haagu rozhodl ve prospěch Somálska ve sporu s Keňou o teritoriální vody

13.10.2021 01:23 | HAAG (ČTK)
Soudní proces v roce 2014 vyvolalo Somálsko, které si nárokovalo mořskou oblast o rozloze asi 100 000 kilometrů čtverečních.
Soudní proces v roce 2014 vyvolalo Somálsko, které si nárokovalo mořskou oblast o rozloze asi 100 000 kilometrů čtverečních.
V dlouhodobém hraničním sporu mezi Somálskem a Keňou Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) v Haagu rozhodl ve prospěch Somálska a překreslil námořní hranici těchto zemí v Indickém oceánu. Somálsku připadla větší část sporné oblasti bohaté na ryby a v potenciálně i na ropu a zemní plyn. Keňa již dříve prohlásila, že verdikt soudu neuzná. Rozsudek je závazný, odvolání není možné, ICJ ovšem nemá k dispozici žádné prostředky, kterými by verdikt mohl vymáhat.
 

Soudní proces v roce 2014 vyvolalo Somálsko, které si nárokovalo mořskou oblast o rozloze asi 100 000 kilometrů čtverečních. Soud nakonec rozhodl o hranici v podobě, která se blíží variantě navrhované somálskou stranou, uvedly světové agentury.

Soud naopak zamítl žádost Somálska o kompenzace za údajné neoprávněné aktivity Keni v oblasti. Očekává se, že se na sporném území objeví naleziště ropy a zemního plynu. Keňa již udělila licence zahraničním společnostem k průzkumu. Somálsko to považovalo za narušení své suverenity, uvedla DPA.

Obě strany se v roce 2009 shodly, že se o pokusí o mimosoudní dohodu. Jednání ovšem skočila bezvýsledně. Somálsko se v roce 2014 obrátilo na ICJ. Spor se vyhrotil v roce 2019, když Nairobi odvolalo svého velvyslance z Mogadiša. Diplomatické vztahy obě země přerušily loni v prosinci. Od letošního března se Keňa přelíčení v Haagu odmítala účastnit. Obě africké země diplomatické vztahy za pomoci Kataru obnovily letos v květnu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist