https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soud-ve-ctvrtek-otevre-pripad-nejvetsiho-lesniho-pozaru-v-historii-cr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soud ve čtvrtek otevře případ největšího lesního požáru v historii ČR

14.5.2024 10:20 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČTK)
Vrtulník zasahující při požáru v Českém Švýcarsku.
Vrtulník zasahující při požáru v Českém Švýcarsku.
Zdroj | HZS ČR
Krajský soud v Ústí nad Labem se ve čtvrtek začne zabývat největším lesním požárem v historii ČR, vznikl v létě 2022 v národním parku České Švýcarsko. Obžaloba z jeho založení viní bývalého dobrovolného strážce rezervace, kterému v případě prokázání viny hrozí až 15 let vězení. Obviněný z obecného ohrožení a poškození cizí věci údajně způsobil ještě několik menších požárů, například loňský požár rozhledny na Vlčí hoře ve Šluknovském výběžku. Způsobení rozsáhlého požáru v Českém Švýcarsku muž opakovaně odmítl. Je od loňského května ve vazbě.
 
Žalobce muže viní z toho, že v období dlouhotrvajícího sucha, velmi vysokých teplot a přes opakované výstrahy meteorologů před nebezpečím požárů v noci z 23. na 24. července 2022 ve Hřensku v lokalitě Malinový důl úmyslně rozdělal oheň. Podle státního zastupitelství si pomohl přineseným lihem, zapalovačem a klestím. Vzniklý požár se následně rozšířil nejméně na 1100 hektarů. Podle státního zastupitelství plameny zničily nejméně 11 staveb zejména v osadě Mezná. Hasební zásah si vyžádal "masivní nasazení složek IZS (integrovaného záchranného systému), přes 400 kusů požární techniky a letecké hasicí techniky v rámci mezinárodní pomoci," stojí v obžalobě. Kvůli požáru se evakuovalo nejméně 532 lidí. Státní zástupce připomněl, že náročný zásah trval 21 dní a způsobil škodu okolo 270 milionů korun.

Trestnou činnost zprvu obviněný podle dřívějšího vyjádření náměstkyně krajské státní zástupkyně Kateřiny Doušové částečně doznával, posléze prostřednictvím svého obhájce novinářům vzkazoval, že velký požár v národním parku nezpůsobil. Podle obžaloby zapálil muž následně v dubnu 2023 na Děčínsku rozhlednu nebo posedy.

U složité likvidace obřího požáru téměř před dvěma lety se vystřídalo 6000 hasičů. Do boje s požárem byli nasazeni profesionální i dobrovolní hasiči z celé republiky, velké množství techniky včetně vrtulníků s vaky s vodou a letadel, a to i ze zahraničí. U hašení pomáhali policisté, vojáci, záchranáři, samosprávy a dobrovolníci. Zhruba šest desítek hasičů utrpělo zranění, někteří skončili i v nemocnici. Museli se evakuovat obyvatelé několika obcí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist