https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soud-zamitl-stiznost-spolku-potvrdil-pokutu-za-akci-na-sumave
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soud zamítl stížnost spolku, potvrdil pokutu za akci na Šumavě

20.3.2018 01:15 | BRNO (ČTK)
Vstup do údolí je zakázaný kvůli ochraně přírody a ohrožených druhů. Spolek požádal o výjimku, avšak správa Šumavy ji neudělila. Organizátoři na shromaždišti pochodu řekli účastníkům, že výjimku nemají a že se pochod nemůže konat. Lidé přesto vyrazili na plánovanou trasu. Spolek později tvrdil, že pochod byl neorganizovaný a že za něj nenese odpovědnost. / Ilustrační foto
Vstup do údolí je zakázaný kvůli ochraně přírody a ohrožených druhů. Spolek požádal o výjimku, avšak správa Šumavy ji neudělila. Organizátoři na shromaždišti pochodu řekli účastníkům, že výjimku nemají a že se pochod nemůže konat. Lidé přesto vyrazili na plánovanou trasu. Spolek později tvrdil, že pochod byl neorganizovaný a že za něj nenese odpovědnost. / Ilustrační foto
Foto | s_falkow / Flickr
Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost spolku Otevřená Šumava. Definitivně tak potvrdil pokutu 100.000 korun za nepovolený turistický pochod v první zóně národního parku, bylo zjištěno z úřední desky.
 

Pochod se uskutečnil v červenci 2015, trasa vedla přes Luzenské údolí k historickému hraničnímu přechodu Modrý sloup. Zúčastnilo se ho asi 250 lidí.

Vstup do údolí je zakázaný kvůli ochraně přírody a ohrožených druhů. Spolek požádal o výjimku, avšak správa Šumavy ji neudělila. Organizátoři na shromaždišti pochodu řekli účastníkům, že výjimku nemají a že se pochod nemůže konat. Lidé přesto vyrazili na plánovanou trasu. Spolek později tvrdil, že pochod byl neorganizovaný a že za něj nenese odpovědnost.

Podle Správy Národního parku Šumava bylo v silách pořadatelů pochod zcela odvolat. Akci avizovali v tisku a přes internet, mohli tedy stejným způsobem informovat o tom, že nezískali výjimku, a to dřív než na shromaždišti v čase ohlášeného začátku pochodu.

"V postupu žalobce, který nesdělil účastníkům překážku v pořádání turistické akce s předstihem, spatřuje krajský soud účelové jednání s úmyslem pochod nelegálně uskutečnit a posléze použít tyto námitky jako liberační důvody," stojí v rozhodnutí Krajského soudu v Českých Budějovicích, který řešil žalobu spolku jako první instance správního soudnictví. Liberace je odborný termín pro zproštění odpovědnosti.

Poté, co krajský soud pokutu potvrdil, podal spolek kasační stížnost. "Lze souhlasit s krajským soudem v tom, že stěžovatel mohl učinit efektivnější kroky k tomu, aby rozšířil informaci o zrušení dříve než v době jejího konání," rozhodl nyní NSS.

O možném zpřístupnění cesty na Modrý sloup pro turisty se mluví několik let. Jde o jeden ze skupiny záměrů, které nechává Správa Národního parku Šumava posuzovat z hlediska vlivu na životní prostředí. Podle informací na portálu EIA ještě posuzování neskončilo.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jan Tomandl
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist